Er is momenteel geen zicht op de toekomst voor de leerlingen van leerjaar 10.
Het is nog steeds niet bekend in welke vakken zij een toets zullen maken in augustus, naar welke scholen de leerlingen hierna zullen gaan en wat het vervolgtraject zal zijn. Er zijn zelfs nog niets eens programmeringen en leerstof van de nieuwe vakken naar de scholen gestuurd door het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. “De programmering voor de nieuwe vakken zijn inderdaad nog niet rond”, zegt voorzitter Wendey Riedewald van het Mulo-directeurenberaad.
Riedewald geeft aan dat voor de reguliere vakken zoals: rekenen, wiskunde, Nederlands en dergelijke, er wel een programmering is, maar voor de nieuwe technische vakken, als technische sector, dienstverlenende sector en zorgsector er geen programmering is. “Voor de vakken die straks de richting moet bepalen waar een leerling moet gaan, zijn er dus nog geen programmeringen en leerstof.”
De voorzitter kan niet concreet zeggen of er een toetsing zal zijn in de nieuwe vakken en op welke manier dat plaats zal vinden. “Ik weet niet of de toetsing vanuit de scholen of het ministerie zal gebeuren. Misschien zal er geen toetsing zijn in deze vakken”, zegt Riedewald. De scholen hebben zelfs nog geen leerstof gehad van de nieuwe vakken voor leerjaar 10. De leerkrachten proberen dan de leerstof van leerjaar 9 te herhalen of met online gezochte informatie de lesuren te vullen.
Riedewald meent dat aan de hand van de resultaten van de toets er bepaald zal worden naar welke richting de leerlingen zullen gaan, maar over de vervolgschool kan zij niet veel zeggen. “Op dit moment weet ik ook niet veel over de uitwerking van het programma van het ministerie. Dit gedeelte is voor ons ook niet duidelijk.”