De senioren residentie aan de Marowijnestraat 51, zal per 1 augustus haar deuren sluiten. Dat bevestigt de directeur van ZON-zorginstelling, Kenneth Gemerts, aan de redactie van Key News.
De afgelopen weken is de senioren opvang slecht in de media belicht en hebben de bewoners van de instelling aangegeven dat zij in een erbarmelijke situatie verkeren. Er is niet genoeg geld om voeding en schoonmaakmiddelen te kopen en spreken zelfs patiënten van een onhygiënische situatie.
Een van de bewoners die wekelijks moet dialyseren is gevoelig voor het oplopen van infecties. En heeft zijn shunt, die hij gebruikt bij dialyse, een aantal keren moeten vervangen. Gemerts geeft toe dat de situatie aan de Marowijnestraat niet gunstig is, maar zegt hij. “Het is ook niet zo slecht.”
Ondanks de ‘niet slechte situatie’ volgens de ZON-directeur, is er door BOG en Sociale Zaken een inspectie gedaan. Gemerts beaamt dat de inspecteur heeft aangegeven dat de situatie slecht is en dat de keuken gesloten is. In de rapportage van de inspecteur is opgenomen dat de keuken geen vetput heeft en er geen sprake is van een goede ventilatie.
Sterke urinegeur en schoonmaakmiddelen
Dit was duidelijk te merken toen Key News zelf is gaan oriënteren. Al voor je de deur instapt raak je geconfronteerd met een sterke urinegeur. Het zorgpersoneel toen, heeft aangegeven dat zij niet altijd over schoonmaakmiddelen beschikken.
Ook de was kan niet altijd op tijd gedaan worden. Dat was ook een van de zaken die is opgenomen in het rapport van de inspecteur zegt Gemerts. Hij wijt dit weer aan niet beschikbare middelen. Wat hij wel blijft aangeven is dat het personeel aanwezig wel capabel en professioneel is. “Alleen als je zo weinig wordt betaald, ga je inderdaad geen moeite doen om te dweilen”, zegt de ZON-directeur.
Door de inspectie is de keuken van de Marowijnestraat gesloten. Er mag dus geen voedsel bereid of klaargelegd worden in de keuken. Volgens Gemerts wordt er wel voor voeding gezorgd. “Het eten wordt op een andere locatie voorbereid en klaargezet.”
Tarieven van 2018
Het gebrek aan financiële middelen wijt Gemerts aan lage tarieven die betaald worden aan ZON Thuiszorg en het niet op tijd betalen van de gelden vanuit het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting. “Alles is duur geworden en is het budget dat wij krijgen bij lange na niet meer toereikend. De tarieven die we betaald krijgen voor de geleverde diensten dateren van 2018. De economische situatie is nu heel anders”, zegt Gemerts.
Volgens de ZON-directeur zijn er drie tarieven voor drie verschillende diensten. Voor de Algemene zorg wordt er SRD 37,50 per uur betaald. Verpleging kost SRD 40,- per uur en voor verblijf betaalt men SRD 175,- per dag. “De salarissen voor het zorgpersoneel is ook niet toereikend. De tarieven voor minimumuurloon wordt verhoogd, maar de middelen die wij krijgen worden niet aangepast. We hebben geen geld”, zegt Gemerts.
De tarieven die we betaald krijgen voor de geleverde diensten dateren van 2018.
Ondanks er niet genoeg middelen zijn, draait de zorginstellingen 12 ressorten en zijn er in enkele districten ook ressorten opgezet. Maar dat komt ook met zijn eigen uitdaging geeft de ZON-directeur aan. In Coronie is er ook een residentie opvang, echter kampt de zorginstelling daar met een tekort aan personeel en kan er geen adequate zorg gegeven worden hierdoor. “We doen ons best en willen ondanks alles toch iets doen met het weinige dat wij hebben. De behoefte hiervoor is groot.”
100.000 senioren
Er is volgens Gemerts grote behoefte voor senioren opvang, echter is er volgens hem niet genoeg of gedegen beleid gecreëerd om de naar zijn schatting 100.000 senioren goed op te vangen. “Waar gaan we deze 100.000 cliënten plaatsen? Er zijn plannen ingediend om residenties op te zetten, waar wij de nodige zorg kunnen bieden. Het bieden van zorg aan huis, is niet ideaal, vooral als de mensen zich in een niet hygiënische situatie bevinden.”
Er zou een plan zijn afgegeven aan SoZaVo door ZON om de seniorenzorg structureel aan te pakken. “We hebben de middelen niet om dit zelf op te pakken. Er moet geld vrij komen.” De residentie aan de Marowijnestraat is volgens Gemerts een pilot geweest. Deze heeft ongeveer drie jaren moeten draaien. Echter, door het gebrek aan financiële middelen, heeft de directie besloten om deze locatie te sluiten.
Bewoners niet gesproken
“We hebben per brief aan het ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken aangegeven dat wij de locatie zullen sluiten. Alleen moeten we afbouwen en hebben we gevraagd om de bewoners ergens anders te plaatsen. Als zij niet geplaatst kunnen worden dan zullen we dan thuiszorg moeten bieden aan hen”, zegt Gemerts.
Tijdens de oriëntatie van de redactie hebben de bewoners van de Marowijnestraat aangegeven dat zij graag met de directeur willen spreken. Op de vraag als dit al is gebeurd zegt Gemerts dat de aanwezige zusters en hoofdverpleegkundigen capabel zijn om zaken aan te horen en dat er elke dag rapportage wordt gegeven aan de directie. “Maar dat wil niet zeggen dat wij niet welwillend zijn, alleen waarvoor moet dat”, aldus Gemerts.