In een gezamenlijk statement uitgegeven door de DSB, Hakrinkbank en de Finabank wordt benadrukt dat er geen vervolging tegen hen is gestart door het Openbaar Ministerie van Nederland.
Gisteren verscheen er een artikel in het Financieel handelsblad van Nederland dat het OM de banken zal vervolgen in de case van de euro 19,5 miljoen die zij in 2018 hebben aangehouden. Het OM verdenkt de drie banken van witwassen van de gelden die mogelijk uit de drugshandel komen. In het statement geven de drie banken duidelijk aan dat de behandeling van de case voor de derde keer heeft plaatsgevonden bij het Gerechtshof in Den Haag. De zaak is reeds twee keren in het voordeel van de banken gevonnist.
“Tijdens de recente behandeling van het beklag kwam naar voren dat het OM het eind proces-verbaal heeft opgemaakt en heeft betoogd dat zij de vertegenwoordigers van de banken zal uitnodigen om verhoord te worden. De banken benadrukken echter dat er geen vervolging tegen hen is gestart door
het OM in Nederland. De banken zijn optimistisch over de uitkomst van de beklagprocedure. De uitspraak van het Gerechtshof is gepland op 6 augustus 2024.” aldus een passage uit hun statement.
In 2018 heeft het OM in Nederland euro 19,5 miljoen in beslag genomen van Suriname omdat deze volgens het OM afkomstig is van de drugshandel. De Centrale Bank van Suriname stuurde toen deze in contanten in opdracht van de banken per vliegtuig naar Hong Kong om deze te storten bij de bank van China. De Chinezen zouden deze miljoenen giraal terugstorten naar Suriname.
Het kwam er niet van af en werden de miljoenen, die verpakt waren in een transportkluis bij een tussenlanding op Schiphol, tegengehouden door de douane. Ook de fiscale opsporingsdienst van Nederland, Foid kwam aan te pas. Er zou volgens de justitie aldaar aanwijzingen zijn dat de biljetten, die voornamelijk bestaan uit euro 500 biljetten, afkomstig zijn van de Surinaamse drugshandel.
Uit verder onderzoek van het OM is ook gebleken dat door de jaren heen meerdere personen uit Suriname zeer hoge bedragen in contanten hebben gestort. Zelf zou een prominente Surinaamse zakenman al euro 1 miljoen aan contanten hebben gestort volgens de zaakofficier van justitie. Er zou ook regelmatig sprake zijn van ‘smurfen’. Dit is het verdelen van grote geldsommen en deze in tranches achterelkaar te storten, zodat deze niet opvallen bij de bank.
De banken hebben tot nu toe alles ontkend en eisen het geld terug via de rechter. Dit bleek maandag tijdens een raadkamerzitting van het gerechtshof in Den Haag. Ze houden voet bij stuk dat het geld een legale herkomst heeft en vochten de inbeslagname afgelopen jaren bij meerdere rechters aan. De rechtbank in Haarlem had de banken gelijk gegeven, omdat geldtransport van een centrale bank immuniteit geniet vanwege diens taakuitoefening. Maar omdat het CBvS slechts een faciliterende rol had en niet de eigenaar was van de gelden heeft het Hoge Raad een streep door het vonnis getrokken.