Verwaarloosd. Een vuil toilet en een badkamer die algen heeft. Dat zijn de leefomstandigheden van de twee seniorenburgers waarover Gloria Bottse zich onlangs heeft ontfermd. Bottse zet zich voornamelijk in voor sociaal zwakkeren en seniorenburgers. “Het is eigenlijk triest hoe we omgaan met onze seniorenburgers. Zij hebben het recht om in alle rust en comfort oud te worden”, zegt Bottse.
Het is niet de eerste keer dat Bottse verwaarloosde seniorenburgers te hulp schiet. Zo hielp zij ook een oude meneer die alleen woont, met alleen katten in huis. De oude man dronk vuil water dat hij verzamelde in flessen, soms at hij van de buren. Waarom deze seniorenburgers niet ergens geregistreerd staan en een ‘social check-ups’ krijgen, ligt volgens haar aan het feit dat er geen speciaal beleid is voor deze burgers. “Waar kunnen ze aankloppen? Welke instituten zijn er speciaal voor deze bijzondere burgers die hun krachten hebben gegeven voor de opbouw van ons land?”, zo vraagt zij zich af.
Dat er geen gedegen bescherming of beleid is voor onze seniorenburgers is volgens Bottse duidelijk te merken aan de tehuizen of opvanginstellingen voor de seniorenburgers. Ook is er geen sprake van ‘quality of life’ is. “Als we alleen al kijken naar de tehuizen of opvang voor onze seniorenburgers word je daar verdrietig om.” Vooral tehuizen die beheerd worden of afhankelijk zijn van subsidie van de staat, zijn volgens Bottse het slechtst af.
In 2023 hield zij zich bezig met de renovatie van een kamer van Huize Ashiana. Haar mening over het management schoof zij niet onder stoelen of banken, ze sprak over slecht management van het tehuis. “Vaak worden er incompetente mensen geplaatst die niet weten wat ze moeten doen. Wij zien dat terug als we naar de staat van zoveel dingen kijken. We kunnen niet eens onze eigen gebouwen goed onderhouden.”
Bottse heeft vaker getracht aandacht te vragen bij de regering die het beleid moet uitmaken. Zo heeft zij samen met enkele stichtingen en bezorgde burgers een brief geschreven naar de regering en DNA om aandacht te vragen over de Wet opvanginstellingen en tehuizen. Deze wet bestaat sinds 2014, deze lijkt echter lleen op papier werkbaar, in de realiteit is het niet uitgevoerd. “We hebben niets aan dode wetten die niet worden uitgevoerd. We hebben actie nodig, want anders gebeurt er van alles.”
Met de wet opvanginstellingen moet er gedegen controle komen bij opvanginstellingen en tehuizen voor kinderen en seniorenburgers. “Want zoals het er nu voor staat kan iemand van de straat gewoon beslissen om een opvanginstelling te beginnen en niemand die hen controleert of verantwoordelijk stelt voor de mensen die zij daar moeten opvangen,”
Bottse is geen onbekende binnen de samenleving en vooral bekend bij de diaspora in Nederland met haar pagina Tra fas De. Zij probeert aandacht te vragen voor de sociaal-maatschappelijke issues die er spelen. Zo heeft ze dus geld, mankracht en middelen kunnen inzamelen voor de renovatie van een kamer bij Huize Ashiana. “Mensen zijn spontaan in actie gekomen en vertrouwen mij met het geld en goederen, omdat ze zien waar het gaat. Ik heb me ook financieel verantwoord naar de mensen die hebben geholpen.”
Ze had gehoopt dat deze actie een vuurtje zou aanwakkeren bij de directie van Ashiana om zaken zelf verder op te pakken en projecten te schrijven, maar het mocht niet baten. Het live gaan op social media is een enorme hulp voor Bottse. Zo brengt zij niet alleen problemen aan het licht, maar tracht ook bewustwording en zelfredzaamheid aan te wakkeren bij haar publiek. “Mensen moeten proactiever worden en niet alleen praten, maar beginnen te doen en dat wil ik laten zien.”
In de laatste zaak van de twee seniorenburgers heeft Bottse weer met hulp van social media, hulp kunnen inschakelen. “Deze case zat me echt op het hart, ik heb toen Wayne Telgt, manager bij het Zorghotelm gevraagd wat hij voor me kan betekenen. Hij is gelijk ingesprongen met hulp.” Telgt kwam met zijn artsen op het adres van de ‘oudjes’ van wie Bottse vermoedt dat zij aan het dementeren zijn. Het koppel is per direct opgevangen in het zorghotel omdat de bloeddruk van een van de oudjes heel hoog was. “Daarna gaan we kijken wat we verder kunnen doen en wat de volgende stap zal zijn.”
Bottse ziet graag dat er een crisisopvang komt die zulke gevallen snel kan opvangen. Ook moet volgens haar een crisisteam met verschillende professionals worden ingesteld dat de noodsituatie kan opvangen en snel kan handelen. “Sociale zaken, brandweer, BOG, politie zijn enkele van de professionals die deel moeten zijn van zo een crisisteam zodat zij snel en makkelijk zaken kunnen opvangen.” Een andere optie is het beschikbaar stellen van twee crisisbedden bij bestaande tehuizen, zodat mensen in nood snel opgevangen kunnen worden. “De tehuizen moeten bijvoorbeeld verplicht worden om twee bedden ter beschikking te stellen voor noodopvang. We merken in elk geval dat het hard nodig is.”