Het Grieks parlement heeft een baanbrekende wet aangenomen die het homohuwelijk legaliseert, een historische stap in het orthodox-christelijk land, ondanks hevige tegenstand van de Grieks-orthodoxe kerk.
Met 176 leden voor en 76 tegen, markeert deze beslissing Griekenland als het eerste orthodox-christelijk land en het eerste land in Zuidoost-Europa waar partners van hetzelfde geslacht wettelijk kunnen trouwen.
Premier Mitsotakis noemde de goedkeuring van de wet op donderdag 15 februari “een dag van vreugde voor elke burger van onze democratie”. Terwijl recente opiniepeilingen een kleine meerderheid van de bevolking, die voorstander is van het homohuwelijk, laten zien, kwam er politieke weerstand van zowel rechts als links. De Communistische Partij maakte bezwaar op basis van het idee dat kinderen zowel een vader als een moeder nodig zouden hebben.
De Grieks-orthodoxe kerk, de grootste tegenstander, organiseerde een demonstratie in Athene met ongeveer 4000 deelnemers die kruisbeelden, iconen, de Griekse vlag en protestborden droegen. Ze riepen leuzen als “Vaderland, geloof, familie”. Zorgen over de legalisering werden ook geuit door de heilige synode van Griekse bisschoppen, die het huwelijk beschreef als “de unie van een man en een vrouw” en “de bron van het leven”.
Hoewel Griekenland al sinds 2015 een geregistreerd partnerschap voor mensen van hetzelfde geslacht kent, was er sterke weerstand tegen het homohuwelijk. Premier Mitsotakis, ondanks verdeeldheid binnen zijn eigen partij, verdedigde de wet fel en benadrukte dat de staat, niet de kerk, over het huwelijksrecht gaat. “Onze democratie staat niet toe dat er twee rangen van burgers zijn en er mogen al helemaal geen kinderen van een mindere god bestaan”, aldus de premier.
De goedkeuring van het homohuwelijk is een opmerkelijke stap voor Griekenland, dat, ondanks een kleine meerderheid van de bevolking die voorstander is van de wet, te maken had met politieke en religieuze weerstand. De beslissing markeert een overwinning voor LGBTQ+rechten en is een stap naar meer inclusiviteit in het land.