De Stichting Grow in Finance (GF) heeft besloten samen te werken met partners en zo meer steun te krijgen voor kleine- en middelgrote ondernemers. Stichtingsvoorzitter Saskia Kontino heeft in dat kader op maandag 13 mei 2024 in het Jacana Resort een samenwerkingsovereenkomst getekend met Elviera Waterberg, voorzitter van de Practitioner for Communication Coaching & Counseling Institute (PCCC Institute). Het instituut zal binnen de samenwerking de komende twee jaar onder meer communicatie- en leiderschapstrainingen verzorgen aan cliënten van Grow in Finance.
Het thema van de samenwerking is ‘Samenwerken, Samen beslissen, Samen sterk!’ Grow in Finance heeft als doel te voorzien in de sociale, financiële en maatschappelijke behoeften van de gemeenschap. Zij houdt zich dagelijks bezig met het begeleiden van ondernemers bij de opstart, doorstart en uitbreiding van hun bedrijven. Hoewel de organisatie zelf al verschillende trainingen verzorgt, biedt de samenwerking haar in staat cliënten met de additionele kennis en aanvullende cursussen van de partner nog breder te faciliteren. De twee stichtingen werken al jarenlang samen, en hebben de coöperatie nu geformaliseerd.
GF richt zich voornamelijk op het begeleiden, trainen en geven van financiële educatie aan een ieder, maar vooral aan ondernemers, die toegang zoeken tot begeleiding en financiering. De doelgroep bestaat voornamelijk uit vrouwen, jongeren, starters en pas afgestudeerden. Het PCCC Institute richt zich onder meer op ‘ontwikkeling, stabiliteit, balans, ‘empowerment, talent en welzijn’ van een verschillende doelgroepen in de samenleving.
De dienstverlening van GF bestaat onder meer uit het schrijven van bedrijfsplannen; schrijven en assistentie bij uitvoering projectplannen; opzetten van een degelijke boekhouding; opstellen van jaarrekeningen volgens internationale standaarden; het maken van financiële analyses; overige ondernemingsgerichte diensten zoals het produceren van flyers, folders en etiketten. Kontino: ‘Startende en bestaande kleine- en middelgrote ondernemers met uitvoerbare business-ideeën kunnen hun plannen vaak niet realiseren vanwege het gebrek aan begeleiding en financiële middelen. Deze ondernemers weten veelal ook niet welke stappen te ondernemen en waar ze terecht moeten om een stabiel bedrijf op te zetten en draaiende te houden. Hoewel Suriname veel consultancybureaus telt, blijkt dat het ondernemerschap in ons land nog onvolledig tot bloei is gekomen. Sommige ondernemers vinden de drempel vrij hoog om in aanmerking te komen voor de nodige begeleiding en broodnodige kredieten.
Deze ongemakken waren onder meer aanleiding voor de oprichting van GF in 2014 om in eerste instantie te voorzien in de maatschappelijke behoeften van de Surinaamse bevolking. In 2017 nam de huidige voorzitter het initiatief om, vanwege haar jarenlange ervaring met kleine ondernemers, deze te begeleiden tijdens het uitvoeren van hun bedrijfsactiviteiten. De naam ‘Grow in Finance’ was speciaal voor deze activiteiten gecreëerd. De stichting stond eerder onder een andere naam ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF). Begonnen met de begeleiding van kleine ondernemers was het bestand in 2017 al gegroeid tot meer dan 100 ondernemers, die voor hulp bij de stichting hadden aangeklopt.
De dienstverlening varieert van assistentie bij het schrijven van bedrijfsplannen en het opstellen van jaarrekeningen tot bijstand in onderhandelingen met financiële instellingen voor het krijgen van een krediet en het openen van een giro- of spaarrekening, inschrijving van ondernemingen bij het KKF alsook het aanvragen van vergunningen of het helpen creëren van diverse designs. De kosten en prijzen van diensten worden zo laag mogelijk gehouden, waardoor deze een sociale impact hebben gehad op de ondernemers.
Het vinden van financieringskanalen gaat vaak niet van een leien dakje. Kontino noemt het vinden financiering voor kleine- en middelgrote entrepreneurs zonder dekking of onderpand een van de grootste uitdagingen die haar stichting ondervindt. Ze noemt ook het ontbreken van genoeg betaalbare accommodaties een struikelblok voor kleine ondernemers die niet van huis uit kunnen werken. De veelal hoge huurkosten vormen een gevaar voor de rentabiliteit van de bedrijfsvoering. “Indien de ondernemers niet van huis uit kunnen opereren moeten ze hoge huurkosten betalen. Die oefenen een hoge druk uit op de winstgevendheid van deze ondernemingen, waardoor ondernemers soms afzien van ondernemerschap en gewoon een baan zoeken. Door bredere projecten uit te voeren kunnen meerdere ondernemers op hetzelfde moment geholpen worden aan financieringsmogelijkheden of het vinden van een adequate bedrijfslocatie”, aldus de stichtingsvoorzitter.
Om bijstand op maat te kunnen verlenen, houdt de stichting zich ook veel bezig met onderzoek en analyses. Door interviews te doen en enquêtes te houden van personen uit de samenleving, komt GF achter steeds meer informatie hoe te voorzien in de behoeften van de doelgroepen. “Door onze interventie kunnen ondernemers hun activiteiten starten of verder uitbreiden, die dan voor financiële onafhankelijkheid en zelfredzaamheid zorgt. Zelfs als maar een persoon uit een gezin hulp heeft gevonden, is er al een bepaalde mate van succes behaald. Diegene zou op zijn beurt hulp bieden aan de andere gezinsleden”, zegt Kontino. “Sterke gezinnen zorgen immers voor een sterke gemeenschap.”
Kontino gelooft dat succes voor een groot deel begint bij een goed plan. Daarom legt ze zich met haar organisatie toe om voor elk bedrijf een op maat gesneden projectplan te schrijven. Hoewel niet bij iedereen de weg naar succes even vlot verloopt, noemt Kontino graag het voorbeeld van een cliënt met een grondverzet bedrijf. Die kreeg dankzij een uitstekend geschreven projectplan van GF een verkavelingsproject bij de overheid goedgekeurd. Daarmee konden meteen ook ongeveer 400 mensen aan een kavel worden geholpen. Voor de ondernemer zelf is dat een mijlpaal, aangezien hij nu ook een onderpand in de vorm van grond heeft om zaken te kunnen doen met de banken. Hij heeft tegelijkertijd ook de leefomstandigheden van de mensen die in aanmerking zijn gekomen voor een woningbouw of tuinbouwkavel verbeterd.
Het stichtingsbestuur, bestaande uit Kontino, Freddy Main (penningmeester) en Renato Banda (secretaris), zijn verheugd over dergelijke succesverhalen.
In de toekomst zal GF met andere organisaties werken aan de ontwikkeling van ondernemerschap in alle buurten van Paramaribo en andere districten. Dit alles moet leiden tot de financiële gezondheid en welzijn van ondernemers wat verdere impact zal hebben op de vooruitgang van de totale gemeenschap.
Ondertussen blijven de diensten van GF beschikbaar voor alle ondernemers in de categorieën startend, klein- en middelgroot. De stichting doet een oproep aan jongeren- vrouwen-, buurt- en overige organisaties om zich bij haar aan te sluiten voor coöperatieve allianties om samen grotere doelen te behalen voor lokale ondernemers. De stichting is bereikbaar via haar Facebookpagina Grow in Finance.