De prijs van blom is binnen enkele weken met honderd procent verhoogd.
Twee weken terug betaalden de bakkers nog minder dan SRD 1.000 voor een baal blom, maar nu wordt er tussen de SRD 1.750 en SRD 1.850 gevraagd voor een baal blom, vanwege de schaarste die er nu heerst. “We zitten nu in een heel moeilijke situatie”, zegt Vishal Gajapersad, eigenaar van Diya’s Bakkerij.
Gajapersad was donderdag al vroeg in de ochtend op zoek naar blom, maar kon het product niet vinden. Hierdoor moest hij zijn bakkerij sluiten voor de dag. “Ik hou mijn bakkerij tot en met zondag dicht en nadien zullen we kijken wat er gebeurt.” Het personeel zal voor deze dagen niet uitbetaald worden, maar de eigenaar zegt geen andere keuze te hebben.
Volgens hem werd er op bepaalde plekken wel blom verkocht, maar de prijzen waren overdreven hoog. De prijzen lagen tussen de SRD 1.750 en SRD 1.850 en bij aankoop van het product zou er geen bon worden afgegeven, omdat de mensen het product illegaal wilden verkopen. De eigenaar heeft toen besloten om geen blom te kopen. “Ik zou de prijzen van mijn producten moeten aanpassen als ik de dure blom had gekocht. Bij een controle van het ministerie van EZ, zou ik dan de bon van de ingekochte blom niet kunnen aantonen met de verhoogde prijs.” Hij zegt verder dat deze prijsopdrijving wordt veroorzaakt door de zwarte markt, omdat er een schaarste is en er geen controle is vanuit het ministerie.
Ook Anand Ganpat, eigenaar van De Kleine Bakker, was donderdag al heel vroeg op zoek naar blom. “Het is niet gemakkelijk, maar ik doe alles om mijn bedrijf draaiende te houden.” Hij begrijpt dat wanneer een product schaars is, er dan een prijsopdrijving zal komen. “Maar de prijsopdrijving moet niet zo abnormaal hoog zijn, dat niemand het kan permitteren.”
Gangpat heeft wel blom kunnen vinden, maar wel tegen een hogere prijs. “Sommige handelaren hebben geen hart en maken gewoon misbruik van de situatie.” Desondanks zal hij zijn bakkerijen niet sluiten en hij zal proberen om zoveel als mogelijk brood te bakken. Hij zal de prijzen van zijn broden niet aanpassen. “Mijn broodprijzen blijven hetzelfde. Ik zal uit mijn winst moeten inleveren, maar het is maar voor een korte periode. Wij gaan wel een beetje inleveren.”
Gretl Wolfram, voorzitter van de Winkeliers- en Ondernemersvereniging Suriname, zegt dat de bakkers met hun handen in het haar zitten. “Er is een tekort aan blom en we gaan even kijken hoe we het gaan doen.”
Bepaalde winkeliers hebben brood uit Frans-Guyana laten importeren om de samenleving te kunnen voorzien. De voorzitter geeft aan dat dit product wel heel duur zal zijn, want een pak brood kost in Frans-Guyana tussen de Euro 1 en 2 en dan komen nog de transportkosten bij kijken. Dit brood zal zeker boven de SRD 100 per pak kosten.