Een twaalfkoppig medisch team van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) arriveert dit weekend in Suriname om zeven kinderen met een aangeboren hartafwijking te opereren.
“De operaties zullen van maandag tot en met vrijdag plaatsvinden”, zegt kindercardioloog Amadu Juliana van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP).
De hartchirurgen verblijven ongeveer een week en zullen in die tijd zeven kinderen opereren. Volgens Juliana is dit een kleine missie, maar in november komt er nog een delegatie van chirurgen uit Leiden, waarbij ongeveer 18 kinderen geopereerd zullen worden.
Juliana: “Het team van Leiden arriveert in het weekend van 19 november in Suriname en de operaties beginnen op 21 november en zullen duren tot en met 2 december.”
Juliana zegt dat het chirurgenteam voor het eerst een bezoek brengt aan Suriname om hartoperaties uit te voeren bij kinderen. Het Leidse team komt haast elk jaar naar Suriname. “We hopen ook dat het UMCG jaarlijks op missie komt, zodat zoveel mogelijk kinderen geholpen kunnen worden in hun eigen omgeving.”
Als de missies hier komen kunnen de ouders heel veel besparen. Verder is het ook goed voor het kind, want in een bekende omgeving met familie en vrienden kan het kind sneller herstellen. De selectie van de koters, die geopereerd zullen worden door het team uit Groningen, is al gemaakt en de voorbereidingen zijn al getroffen, laat Juliana optekenen.
Ook de selectie van kinderen, die door het team vanuit Leiden geopereerd zullen worden, is al rond. In de jaren negentig werden Surinaamse kinderen nog door de Nederlandse artsen in Nederland geholpen. Het gevolg was dat de kinderen bij pleegouders moesten verblijven, zonder hun eigen ouders. Vanaf 2005 worden de hartoperaties in Suriname uitgevoerd. Sindsdien zijn in het AZP meer dan 140 operaties en meer dan 250 katheterisaties uitgevoerd bij kinderen.
Het Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden (CAHAL) is de overkoepelende organisatie die het mogelijk maakt dat speciale team de operaties in Suriname kunnen uitvoeren, terwijl het werk in Nederland ook gewoon doorgaat.