Guno Castelen heeft de voorzittershamer moeten overdragen aan collega-vakbondsleider, Henrich Rozen. Op aandringen van de moederorganisatie en na hulp te hebben gevraagd aan C-47 en de vakbondsleden van de Hakrinbank werknemersbond, zijn er vorige week verkiezingen uitgeschreven.
Rozen heeft de verkiezingen met meer dan 160 stemmen gewonnen tegenover de 33 stemmen voor Castelen. “De mensen zijn inderdaad naar C-47 gestapt en hebben ondersteuning gevraagd. Er is toen overleg geweest en ik ben gaan praten waarom de vakbondsleden verkiezingen willen”, zegt Rozen in gesprek met Key News. Naar zijn zeggen zouden de werknemers grote ontevredenheid hebben over de voorgaande vakbondsvoorzitter. “In gesprek met hen hebben ze aangegeven dat zij vooral niet tevreden waren met de communicatie en aanpak van enkele zaken”, merkt Rozen op. Hij wil zelf niet te veel in detail gaan, maar uit individuele gesprekken met enkele leden heeft de redactie kunnen halen dat de vakbondsleden niet tevreden zijn. Dit zou onder ander gaan over hoe het bestuur is omgegaan met het schandaal van de seksuele aantijgingen binnen de bank enkele maanden geleden.
Een klokkenluider bij de Hakrinbank heeft laten uitlekken dat de directeur van de Hakrinbank zich schuldig zou hebben gemaakt aan seksuele intimidatie op de werkvloer naar enkele vrouwelijke collega’s toe. Er was een klacht ingediend die zou zijn behandeld door een interne commissie binnen de bank. Uit onderzoekingen van de commissie en een strafrechtelijk onderzoek uitgevoerd door het Openbaar Ministerie, bleek dat er ‘onvoldoende feiten en omstandigheden’ zijn opgeleverd om de directeur de status van verdachte te geven. Het OM geeft in het verlengde hiervan aan dat zij geen vervolging kan instellen, de strafzaak is in juli ook formeel afgesloten.
Een ander punt van ontevredenheid is dat er zonder medeweten van de vakbondslieden een aanpassing is doorgevoerd in de CAO. “Dat is ook een van de zaken die wij meteen gaan oppakken”, stelt Rozen. De leden zouden niet gekend zijn door het bestuur om bonussen te geven op basis van de beoordeling die zij krijgen van hun werkgever. “Dit zou niet zijn door gecommuniceerd. Er is ook gevraagd door het bestuur om dit aan te passen, echter hebben zij toen geweigerd”, stelt Rozen.