“Er zijn mensen die in deze tijd gerechtigheid verwachten middels gevangenisstraffen, maar er zijn ook mensen die vrijspraak verwachten.” Dit zei dominee Ray Wimpel verwijzend naar een Bijbelse tekst waarbij Johannes ook in de tijd van Christus duizenden jaren geleden twijfelde aan gerechtigheid welke zou geschieden.
De dominee zegt dat wat zal geschieden door alles heen zijn weg zal vinden. De geestelijke hield vandaag een toespraak tijdens het herdenkingsmoment waarbij vijftien critici in Fort Zeelandia tijdens het militaire regime op lugubere wijze om het leven zijn gebracht. Het is vandaag precies 40 jaar geleden waarbij de vijftien vooraanstaande Surinaamse burgers zijn vermoord.
In kader van de herdenking van de moorden werden er vanmorgen door de nabestaanden kransen gelegd bij het nationaal monument bastion Veere, om eer te betonen aan de vijftien. Aniel Oemrawsingh, voorzitter van stichting 8 decembermoorden, gaf te kennen dat Suriname op 9 juli 2008 toetrad bij wet tot het statuut van Rome inzake het internationaal strafhof. De bedoeling hiervan was het volk tegen ernstige misdrijven te beschermen. Ondanks de toetreding staat deze verplichting om de mensen te beschermen volgens de voorzitter nog open.
Oemrawsingh is van mening dat herstel van de immateriële schade die de daders hebben veroorzaakt moet geschieden. Hij stelt dat nu de halt naar gerechtigheid dichtbij staat. De voorzitter merkt op dat de dierbaren van de nabestaanden de welgemeende rust die zij hebben verdiend zullen krijgen nadat het decembermoorden strafproces afgewikkeld is. “Deze vaak zware en beproevende periode hebben wij kunnen doorstaan door de ondersteuning die wij van onze nationale en internationale samenleving hebben mogen ondervinden.” Oemrawsingh zegt het een prestatie te vinden dat sommige nabestaanden van de vermoorde mannen elk jaar bij de herdenking aanwezig zijn geweest. Hij zei op hun aanwezigheid te rekenen onderweg naar het eindoordeel van de rechterlijke macht.
Oemrawsingh omschrijft het 8 december gebeuren als een criminele operatie. Dit met het oog op de juridische weg die door de nabestaanden is afgelegd. Hij is van mening dat de slachtoffers beter gepositioneerd moeten worden. “De rechtszekerheid moet toegepast worden en de rechtstaat Suriname moet zegevieren” zegt hij. Aansluitend werd het formeel gedeelte afgesloten met de kranslegging bij het monument waar het bloedbad zich heeft voltrokken.