Ondanks het waterpeil is gezakt in het binnenland, is het werk nog lang niet af, maakt de president duidelijk tijdens een persmoment, zondag 20 maart na zijn oriëntatiebezoek aan het binnenland. President Chandrikapersad Santokhi moest een groot deel van zijn geplande bezoeken afgelasten vanwege de slechte weersomstandigheden die dag in het binnenland. In plaats van Asidonhopo en Langatabiki is de president alleen in Pusugrunu geweest, waar hij gesprekken heeft gevoerd met de lokale autoriteiten zoals de granman van de Matuariërs, Leslie Valentijn.
“Er is heel wat schade aangericht aan mensen hun leefomgeving en het is zeker ook een deel van onze samenleving. We hebben van de granman vernomen dat er momenteel heel veel gevallen van ziekte zijn te merken in de gebieden die ondergelopen zijn”, doet de president verslag van zijn oriëntatiebezoek aan de pers.
Ziekten zoals diarree zijn niet ongewoon bij hevige wateroverlast. momenteel hebben de gemeenschappen geen medicijn tegen de ziekte en de president heeft hen beloofd dit probleem spoedig aan te pakken. “We krijgen een lijst van de medicamenten die nodig zijn en zullen het opnemen met de Medische Zending en het Ministerie van Volksgezondheid om de nodige medicamenten naar hen te sturen.” Vooralsnog zal er voedselhulp geboden worden aan de mensen. Met de ramp die zich momenteel voordoet met de wateroverlast hoopt de president dat de samenleving beseft dat, wat zich momenteel ontwikkelt niet normaal is.
“Behalve die klassieke seizoenen die we hebben is dit niet de tijd voor de grote regentijd. Er gebeurt wat met onze natuur en ons milieu. Want als dit een kleine regenseizoen moet zijn, wat moeten we dan verwachten tijdens het grote regenseizoen”, vraagt de president zichzelf af. Het veranderen van ons klimaat is volgens de president een fenomeen dat zich overal in de wereld voordoet. Hij benadrukt dat een proactieve aanpak door middel van beleid zal helpen om dit verder te voorkomen.
Het staatshoofd onderkent dat de wateroverlast zich elk jaar voordoet en dat er zonder meer gekeken moet worden naar een duurzame oplossing. Ook de projecten van de regering in het binnenland moeten volgens het staatshoofd beter aangepakt worden. Het zonnepanelenproject van de regering dat in februari is gestart in Gengeston, ligt helemaal onder water momenteel. Het installeren van de zonnepanelen is onderdeel van het project van de regering om in 10 dorpen elektriciteit te brengen.
“Als men de historie nagegaan was van Suriname voor wat betreft regenval en wateroverlast zouden we in ieder geval moeten weten dat daar te laag is voor zo een zware investering”, geeft de president aan. Hij geeft aan dat andere projecten van de overheid nader bekeken moeten worden en deze zaken meegenomen moeten worden. “Ik weet dat het opzetten van een energieproject gekoppeld is aan een leefgemeenschap en wil je investeren, maar als we nu al weten dat het verloren kan gaan laten we dan meer investeren door naar hogere gebieden te gaan en daarvoor extra te betalen.”
Behalve een oriëntatie in Pusugrunu is de president ook gevlogen over het Afobaka stuwmeer. Hij merkt op dat Staatsolie, die de dam onder haar beheer heeft drukdoende is het water van het stuwmeer goed te monitoren en te spillen indien nodig. Maar het belangrijke dat hij gezien heeft is dat Staatsolie dit moment kan aangrijpen om door die excessieve energie door de wateroverlast energie kan opwekken en de EBS-motoren kan uitschakelen. “Daarmee zijn ze ook bezig en ik heb begrepen dat de eerste aanzetten hiertoe zijn gegeven en dan kunnen we daar besparen op onze dure brandstof”, merkt de president op.