Tijdens de openbare zitting van het Hoofdstembureau Commewijne zijn in totaal 31 kandidaten van de verkiezingslijsten geschrapt. De schrappingen betroffen kandidaten van acht politieke organisaties, met als voornaamste redenen dubbele kandidaatstellingen en het ontbreken van verplichte documenten zoals de bewilligingsverklaring en het uittreksel van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB).
Bij de Volkspartij Leefbaar Suriname (VLS 2023) moesten twee kandidaten het veld ruimen. Het gaat om Dhieradjpersad Nankoe uit ressort Meerzorg, wiens documenten niet compleet waren, en Vidyawatie Biseswar uit Nieuw-Amsterdam, die ook op de lijst van de VHP bleek te staan en dus wegens dubbele kandidaatstelling is geschrapt.
De VHP zelf verloor drie kandidaten. Naast Biseswar werd ook Raymond Corsten uit Nieuw-Amsterdam geschrapt wegens dubbele kandidaatstelling; hij stond eveneens op de lijst van de NPS. Verder werd ook plaatsvervangend kandidaat Dipai Lachmipersad uit Margaretha verwijderd, omdat hij op twee lijsten voorkomt: die van de VHP en die van de NPS.
Bij de NPS werden twee kandidaten geschrapt omdat ze dubbel voorkomen op de lijst. Het gaat om ene Corsten en Lachmipersad. Het hoofdstembureau heeft dan volgens de wetgeving gehandeld en de twee kandidaten van de lijst gehaald, ze kunnen eventueel in hoger beroep gaan bij de president als zij oneens hiermee zijn
De Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP) zag drie namen verdwijnen van haar lijst. Mohamed I. Fattoe, die als plaatsvervangend kandidaat in Meerzorg stond, bleek ook bij Pertjajah Luhur (PL) op de lijst te staan en had zijn documenten niet volledig ingediend. Ook Djesie Legiran uit Nieuw-Amsterdam werd geschrapt vanwege ontbrekende papieren, net als Siskia Gracia Liguori uit Meerzorg, die eveneens op de lijst van DNL stond.
Bij PL werden vier kandidaten verwijderd. Naast de eerdergenoemde Fattoe ging het om Louise Toekiem uit Nieuw-Amsterdam, Uqayl Karijoeotomo uit Meerzorg en Steven Plak, eveneens uit Meerzorg. Allen werden uitgeschreven wegens het niet overleggen van de vereiste onderliggende documenten.
De Nieuwe Leeuw (DNL) moest twee namen laten vallen. Dolores Monica Karijosentono uit Margaretha werd geschrapt omdat zij ook bij BEP op de lijst staat, en Daniëlla Mary-Ann Kromopawiro uit Alkmaar om dezelfde reden.
Alternatief 2020 (A20) verloor twee kandidaten, te weten Merredith Brigitte Darson uit Tamanredjo, wiens inschrijving ongeldig werd verklaard door een dubbele kandidaatstelling en ontbrekende documenten, en Adel Chythera Hortancia H., eveneens uit Tamanredjo, die op de lijst van BEP bleek te staan.
De meeste schrappingen vonden plaats bij de partij Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP), waar maar liefst acht kandidaten zijn verwijderd. Onder hen bevinden zich Darson Santoucia Cerrelyn, Dolores Monica Karijosentono en Adel Chythera H., allen vanwege dubbele kandidaatstelling. Ook Kromopawiro Daniëlla, Darson Merredith Brigitte, Fernando Byorn B., Maradona Delano A. en Karin Brigitte S. werden uitgeschreven, voornamelijk vanwege ontbrekende documenten.
Opmerkelijk is dat drie politieke partijen geen enkele kandidaat zagen verdwijnen van hun lijst. Het gaat om de Nationale Democratische Partij (NDP), OPTSU en Democratisch Alternatief ’91 (DA91). Zij voldeden aan alle vereisten en hun lijsten bleven volledig intact.
De zitting van het Hoofdstembureau benadrukte het belang van correcte indiening van kandidaatstellingen en volledige documentatie. Het geeft tegelijk een beeld van de administratieve uitdagingen waarmee veel politieke organisaties nog kampen in de aanloop naar de verkiezingen.