De inflatie in Suriname is in twee jaar tijd gedaald van ruim 65% naar 5,8%. Volgens de regering is deze daling het resultaat van een combinatie van financieel, monetair en sociaal beleid.
Suriname heeft de afgelopen twee jaar een opmerkelijke daling van de inflatie doorgemaakt. Nieuwe cijfers wijzen uit dat de inflatie sinds april 2023 is gedaald van boven de 65% naar 5,8% in maart 2025. De regering noemt dit resultaat een directe weerspiegeling van het gevoerde beleid om de economie te stabiliseren en de koopkracht van burgers te beschermen.
Volgens het ministerie van Financiën is de inflatiedaling ook te danken aan het afschaffen van inefficiënte subsidies en het herverdelen van middelen naar prioritaire sectoren, waaronder het sociaalbeleid. Tegelijkertijd heeft het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZOTI) verscherpte prijscontroles doorgevoerd op basisproducten, om prijsstijgingen te beteugelen en basisgoederen toegankelijk te houden voor de bevolking.
Ook het monetaire beleid speelde een belangrijke rol. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) voerde een strikt beheer van de geldhoeveelheid en maatregelen om de wisselkoers te stabiliseren, wat bijdroeg aan een stabiel financieel klimaat en hersteld vertrouwen in de economie.
Onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi heeft de regering daarnaast speciale sociale voorzieningen in stand gehouden. Basislevensmiddelen zijn breed beschikbaar gemaakt tegen betaalbare prijzen, terwijl voor de kwetsbaarste huishoudens gratis voedselpakketten werden verstrekt.
De regering spreekt van een economische mijlpaal. “Een lage inflatie bevordert stabiliteit, versterkt het vertrouwen van burgers en ondernemers en beschermt vooral de sociaal zwakkeren,” aldus de verklaring. Met het voornemen het ingezette beleid voort te zetten, streeft de overheid naar duurzame economische groei en sociale rechtvaardigheid.