Een beter leven creëren voor iedereen met een hulpvraag, met voor elke situatie een passend traject, begeleid door betrokken professionals.
Dat is de missie van het Platform voor Integrale Samenwerking van Organisaties voor mensen met een Speciale hulpvraag (ISOS). Op donderdag 4 april hield het bestuur van ISOS een persconferentie en informatiedag in het gebouw van het Nationale Blindencentrum Suriname, met als doel de missie en activiteiten van het platform onder de aandacht te brengen en de doelgroep uit de vergetelheid te halen.
De stichting ISOS werd op 27 mei 2023 opgericht en officieel geïnstalleerd door vicepresident Ronnie Brunswijk, met als doel te fungeren als intermediair tussen de overheid en belanghebbenden. De belangrijkste doelstellingen zijn het behartigen van de gemeenschappelijke belangen van mensen met een speciale hulpvraag en het versterken van hun rechten op het gebied van sociale integratie, participatie en eerlijke kansen. Warmte, respect en een proactieve aanpak vormen de kernwaarden van ISOS, waarbij steeds wordt onderzocht hoe belanghebbenden het best kunnen worden ondersteund.
Organisatie Document legt fundament vast
Ter ondersteuning van haar werking en groei heeft het Management Team van ISOS een Organisatie Document opgesteld, gebaseerd op vijf pijlers:
- Eén bron van waarheid: alle leden hebben toegang tot dezelfde informatie, wat tijd en energie bespaart;
- Kwaliteits- en procescontrole: draagt bij aan het handhaven van normen en het verbeteren van processen;
- Voorkomen van dubbel werk: heldere documentatie bevordert efficiëntie;
- Snellere onboarding: nieuwe leden kunnen effectief worden ingewerkt;
- Structuur en duidelijkheid: zorgt ervoor dat ieder lid zijn rol en verantwoordelijkheden kent.
Volgens PR-medewerker Nancy Nathoenie moet dit document bijdragen aan meer duidelijkheid richting de samenleving. “Wie zijn we, wat doen we, wat hebben we gedaan en waar staan we voor? Mensen met een speciale hulpvraag moeten gelijke kansen krijgen, net als ieder ander. Het kan niet zo zijn dat mensen in een rolstoel geen toegang hebben tot banken of andere instellingen,” aldus Nathoenie.
Hoewel ISOS ziet dat de samenleving enigszins inspeelt op haar activiteiten, merkt ze dat er nog veel discriminatie en taboes bestaan. “Als een toneelgroep als A Sa Go optreedt, zit de zaal vol. Maar wanneer wij een sportevenement organiseren voor mensen met een beperking, blijft de opkomst achter. Die houding moet veranderen. Deze groep verdient net zo goed aandacht en ondersteuning.”
Binnen de gemeenschap van mensen met een speciale hulpvraag komt schaamte nog veel voor. “Dat vinden wij erg jammer,” vervolgt Nathoenie. “We willen dat mensen zich durven te tonen zoals ze zijn, dat ze zichzelf accepteren én geaccepteerd worden. ISOS is er voor de hele gemeenschap.”
Structuur, teams en aangesloten leden
Het bestuur van ISOS bestaat uit een dagelijks bestuur, een secretariaat, een managementteam en de afdelingen Financiën en Public Relations. Onder het managementteam vallen acht thematische werkgroepen: Sport & Recreatie, Gezondheid, Arbeid & Werkgelegenheid, Veiligheid, Transport, Huisvesting, Onderwijs en Projecten.
De stichting verzamelt data over de noden van de doelgroep, houdt toezicht op uitgevoerde projecten en streeft naar maatschappelijke en educatieve integratie op het gebied van sport, huisvesting, arbeid, gezondheidszorg en mobiliteit. ISOS werkt actief samen met nationale en internationale organisaties en rapporteert rechtstreeks aan de vicepresident.
Onder de aangesloten organisaties bevinden zich onder andere: Stichting Teke Lelie, B’art, Culture & Sport Empowerment, Dance & Care Suriname, Belangenbehartiging voor Mensen met een Speciale Hulpvraag, het Nationale Blindencentrum Suriname, Platform voor Moeders met een Beperking, Frank Cameron Instituut, NKC Instituut, The First Class Youth Foundation, de Esther Stichting, Stichting Un Pikin, Stichting Jeremia Ismael en Stichting Jongeren Hannaslust en Omgeving.
Voorbereiding op verkiezingen
Met het oog op de komende algemene, vrije en geheime verkiezingen wil ISOS ervoor zorgen dat ook mensen met een speciale hulpvraag volledig kunnen deelnemen aan het democratisch proces. “Elk lid van ISOS kreeg een district toegewezen en de taak om deze groep te begeleiden,” zegt Nathoenie. “Er heerst nog veel onduidelijkheid over hoe deze mensen hun stem kunnen uitbrengen. We hebben ondersteuning nodig op het gebied van transport en begeleiding.”
ISOS doet daarom een beroep op het Onafhankelijk Kiesbureau, relevante ministeries en politieke partijen. “We willen benadrukken dat ISOS niet is gelieerd aan enige politieke partij. We zijn een onafhankelijke organisatie die met iedereen wil samenwerken in het belang van de gehele samenleving. Wij staan klaar om onze ondersteuning te geven.”