Duizendpoot Jeffrey Spalburg is momenteel in Suriname om zijn debuutroman ‘Ik ben jullie meester’ te presenteren. Hij bracht de autobiografische roman uit op 23 juni 2023.
De cabaretier, acteur, regisseur en schrijver zal twee presentaties houden. De eerste heeft plaatsgevonden op 27 maart in het multifunctioneel centrum Claudette Toney. Voordat hij het tropische Suriname verlaat om weer zijn talentvolle bezigheden in Nederland op te pakken, zal hij ook een presentatie houden op 2 april in het Cultureel Centrum Suriname (CCS).
“Ik houd me nog steeds bezig met theater, muziek, comedy en alles wat ertussen zit. Alleen kwam dit verhaal op mijn pad. Ik ben ooit vader geworden in hetzelfde jaar waarin mijn vader overleed. Dat heeft me aan het denken gezet over wat voor soort vader ik wil zijn,” nuanceert Spalburg. Het boek heeft hij opgedragen aan zijn zoon Jair James. In zijn roman neemt Spalburg zijn lezers mee op een aangrijpende reis door het leven van zijn ouders: zijn Surinaams-Nederlandse vader en Nederlandse moeder. Als kind van gemengde afkomst groeide Jeffrey op in het witte Twente van de jaren tachtig en negentig, waar hij zich aanvankelijk niet volledig bewust was van zijn diverse achtergrond.
Het hart van het verhaal draait om het levensverhaal van zijn vader, dat hij met passie doorgeeft aan zijn eigen zoon. Dit verhaal weerspiegelt niet alleen doorzettingsvermogen, maar ook de uitdagingen van onthechting, miskenning en discriminatie. “Toen mijn zoon acht jaar was, werd hem verteld dat hij moet oprotten naar zijn eigen land. Toen heb ik besloten om ons familieverhaal vast te leggen en aan mijn zoon te geven. Zodat hij weet dat hij alle recht heeft om in Nederland te mogen wonen,” merkt de schrijver op.
Met een heldere en meeslepende schrijfstijl brengt Spalburg de complexe levens van zijn ouders tot leven. Het resultaat is een aangrijpende debuutroman die het verhaal vertelt van twee bijzondere mensen die ondanks alle hindernissen een betekenisvol leven wisten op te bouwen. Het boek werpt ook een empathische blik op de moeilijkheden van het leven in Nederland tijdens de tweede helft van de vorige eeuw, waarin het streven naar een gelukkig gezinsleven werd bemoeilijkt door weerstand en discriminatie.