Stichting Jodensavanne heeft van 23 tot en met 28 september met succes een archeologie vrijwilligersproject op de Jodensavanne Archaeological Site (JAS), een UNESCO Werelderfgoedsite sedert 24 september 2023 afgesloten.
De Stichting organiseerde dit vrijwilligersproject voor de tweede achtereenvolgende keer onder de coördinatie van Sushmeeta Ganesh, junior archeologe. Negentien deelnemers in verschillende leeftijdscategorieën participeerden dit jaar aan deze activiteit, waarvan vier jongeren afkomstig waren uit het naburige Inheems dorp Redi Doti. Het project werd gefinancierd door de Nederlandse Ambassade.
Het doel van het vrijwilligersproject was om het publiek bewustzijn in het algemeen, maar van de vrijwilligers in het bijzonder te vergroten voor het behoud, bevorderen en beschermen van deze UNESCO Werelderfgoedsite, middels het uitvoeren van een archeologische opgraving, en onderhouds- en conserveringsactiviteiten.
Zes dagen lang waren de vrijwilligers intensief bezig met diverse werkzaamheden. Op de eerste dag werd de groep vrijwilligers verwelkomd met culturele zang en dans van Arnold Sabajo en zijn culturele groep uit Redi Doti. Daarna verzorgde Harrold Sijlbing, voormalig voorzitter thans adviseur van de Stichting Jodensavanne, een rondleiding langs diverse attracties op Jodensavanne.
Op de tweede en derde dag stond de archeologie van Jodensavanne centraal en konden de vrijwilligers ervaren wat archeologie inhoudt door zelf actief mee te doen aan een archeologische opgraving van de fundering van een voormalig woonhuis. In totaal werden 9 testputten gegraven, waaruit diverse interessante vondsten werden gedaan.
Op de daaropvolgende dagen werden op drie historische begraafplaatsen van de Jodensavanne Archaeological Site onderhouds- en conserveringswerkzaamheden uitgevoerd, namelijk de oude joodse begraafplaats (Beth Haim Velho) nabij de monding van de Cassipora Kreek, en de Creoolse begraafplaats en de Beth Haim van Jodensavanne.
Vermeldenswaard is, dat op de eerste dag het pas gerenoveerde en uitgebreide bezoekerskamp aan de achterzijde van Jodensavanne middels het onthullen van een naambord werd vernoemd naar wijlen Lesley Artist, Oud-kapitein van Redi Doti. De Stichting Jodensavanne meende met deze geste blijk van erkenning te geven voor de betrokkenheid en samenwerking tussen Artist en de Stichting Jodensavanne.
Noemenswaardig is ook het feit dat de Jodensavanne Archaeological Site, Suriname’s jongste werelderfgoedsite, op dinsdag 24 september 2024 precies 1 jaar op de werelderfgoedlijst staat. Ter gelegenheid hiervan werd in bijzijn van enkele genodigden en de vrijwilligers, een plaquette onthuld door Michiel Bierkens, plaats vervangend Ambassadeur van Nederland, Jo-Ann Misiekaba (Onderdirecteur Toerisme), Clifton Braam (Onderdirecteur Cultuur) en Jenna Wijngaarde (Voorzitter Stichting Jodensavanne).
De Stichting Jodensavanne mag terugblikken op een geslaagde vrijwilligersweek. Als blijk van waardering ontvingen vrijwilligers en begeleiders elk een T-shirt met opschrift “Jodensavanne Archeologie Vrijwilligersproject 2024” en een certificaat van waardering voor ondersteuning aan het werk van Stichting Jodensavanne.