De Surinaamse zakenman Vijay Kirpalani en zijn onderneming Kirpalani’s N.V. hebben zich via hun advocaat formeel gesteld in een civiele rechtszaak in Nederland tegen het bedrijf De Vliegende Eend B.V., ook bekend als De Doksenclub.
De zaak draait om ernstige zakelijke geschillen, waaronder een miljoeneninvestering die volgens Kirpalani is verduisterd. Met de formele verschijning van Kirpalani kan de rechtszaak nu inhoudelijk worden behandeld, waarbij ook de bevoegdheid van de Nederlandse rechter onderwerp van discussie is.
Gerard van den Bergh, directeur van De Vliegende Eend, zegt het volste vertrouwen te hebben in een transparant verloop van het proces. “De zaak raakt aan fundamentele vragen over rechtszekerheid voor investeerders die internationaal zakendoen, met name in Suriname.”
Strafzaak en beslag op machines
Vorig jaar liep er in Suriname een strafzaak tegen Van den Bergh en zijn partner Asha Badal. Het Openbaar Ministerie heeft drie jaar celstraf en een boete van 500.000 US dollar geëist wegens verduistering van ongeveer één miljoen US dollar, afkomstig van een investering van Kirpalani in het zogeheten ‘Kippie-project’. Dit geld zou onder meer zijn gebruikt voor de aanschaf van machines voor een pluimveebedrijf, maar werd volgens het OM deels in contanten naar Nederland gebracht.
Deze machines – waaronder een dure slachtlijn – bleken in 2022 door De Doksenclub te zijn doorverkocht aan de Surinaamse bedrijven Suribreed en Surihatch, ondanks dat Kirpalani eerder conservatoir beslag had laten leggen. Beide bedrijven probeerden via een kort geding het beslag op te heffen, maar verloren de zaak. De rechter oordeelde dat de verkoop niet rechtsgeldig was, mede omdat de kopers op de hoogte hadden kunnen zijn van het lopende conflict en de juridische beperkingen.
Fraudeconstructies en boekpublicatie
Tijdens de civiele rechtszaak kwam aan het licht dat er sprake was van gefingeerde data op verkoopdocumenten, en dat machines die “tijdelijk elders waren opgeslagen” gewoon in containers op het bedrijfsterrein teruggevonden werden. Kirpalani betwistte bovendien dat de verkoopprijzen marktconform waren en stelde dat geen gebruikte, maar ongebruikte apparatuur is verkocht voor een fractie van de waarde.
De zaak kreeg extra aandacht nadat Van den Bergh een boek publiceerde over vermeende corruptie in Suriname, waarin hij zonder toestemming een foto van president Santokhi gebruikte. Die zaak werd echter door de Nederlandse rechter ongegrond verklaard.