President Chandrikapersad Santokhi heeft tijdens zijn werkbezoek aan het district Nickerie vertegenwoordigers van diverse landbouwcoöperaties ontvangen.
Het staatshoofd gaf daarbij aan een open oor te hebben voor de inbreng van de sector om problemen duurzaam op te lossen. Bij het overleg waren minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Landbouw-directeur Jitendra Kalloe en districtscommissaris Senrita Gobardhan aanwezig.
De landbouwers presenteerden enkele voorstellen waarvan de president en de LVV-minister goede notitie namen. Daarnaast was er ruimte voor vragen en antwoorden. President Santokhi merkte aan het eind van de vergadering op dat Nickerianen bekend staan als harde werkers, die zeven dagen in een week werken. Het is daarom belangrijk dat de rijstsector, die in de afgelopen tijd met diverse uitdagingen is geconfronteerd, bestendig en weerbaar wordt gemaakt. Duurzame investeringen en innovatie zijn daarvoor belangrijk. Ook is er beleid nodig om onder andere de gevolgen van klimaatverandering aan te passen.
President Santokhi gaf aan dat de regering op meerdere vlakken werkt aan oplossingen voor diverse vraagstukken. Zo wordt er op zeer korte termijn gewerkt aan een prijs voor padie waar alle partijen mee akkoord zijn en komen er duurzame investeringen voor landbouwcoöperaties en het opzetten van een eigen productie- en verwerkingsmolen voor de landbouwers. LVV-minister Sewdien gaf in zijn toespraak aan dat de overheid stap voor stap werkt aan alle knelpunten, zodat het ondernemen in de rijstsector probleemloos wordt.
Een landbouwcoöperatie kan gezien worden als een instrument voor de ontwikkeling van de agrarische sector. Het is volgens de bewindsman belangrijk dat de sector zich bundelt waardoor effectievere verbeteringen doorgevoerd kunnen worden.
Minister Sewdien gaf aan dat het streven is om met behulp van diverse maatregelen geleidelijk aan de inzaai te brengen naar boven de 80.000 hectare op jaarbasis. Hiermee wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan niet alleen het terugdringen van de voedselschaarste wereldwijd, maar ook aan de “25/25-vision” van de Caricom. Dit initiatief van de Caricom streeft ernaar de hoge voedselimportrekening van de Caribische regio, die momenteel rond de zes miljard dollar ligt, tegen 2025 met 25 procent te verminderen.