De verdediging van Ginmardo Kromosoeto, gewezen directeur van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) heeft kantonrechter Malti Kuldip Singh gevraagd het Openbaar Ministerie (OM) niet ontvankelijk te verklaren in de zaak van de Centrale Bank van Suriname.
Het proces stond vrijdag voor dupliek. Raadslieden Benito Pick en Richard Tjon A Joe hebben hun verweer gevoerd. Volgens raadsman Richard Tjon A Joe heeft de verdachte geen eerlijke kans gehad van het OM. Kromosoeto heeft alleen ideeën gedeeld met de ex-governor van de Centrale Bank, Robbert van Trikt en ex-minster van Financiën Gillmore Hoefdraad”, zegt de advocaat.
Hij heeft zelf geen deel gehad in de strafbare gedragingen. Verder is in dit proces niets bewezen. Bij Tjon A Joe is de indruk gewekt dat het OM zich heeft gericht op het bevredigen en voeden van de publieke opinie, als het gaat om de kwestie van de blanco voorschotten. Daardoor zijn zaken, die inhoudelijk niet kloppen, aangedragen.
Laatste woord
Kromosoeto vroeg in zijn laatste woord aan kantonrechter Maltie Kuldip Singh om hem in vrijheid te stellen. “Niet vanwege mijn onschuld, maar ook vanwege mijn gezin en familie”, zei de gewezen bankier. Hij gaf aan dat hij de overtuiging heeft, dat wat hij gedaan heeft, in ‘s lands belang is. “ Sinds ik in de gelegenheid ben geweest om mijn bijdrage te leveren aan het bestuurlijke van het land, heb ik dit vol trots mogen uitvoeren. Het is ook daarom dat ik de opdrachten van de staat Suriname zo goed en zo snel mogelijk heb uitgevoerd”, merkt hij op.
De naam Kromosoeto
Bij hem kan het niet in dat hij op basis van een e-mail al langer dan een jaar vastzit. Zijn gevangenschap van 429 dagen typeert Kromosoeto als te zijn een periode van verdriet voor hem, zijn gezin, familie en vrienden. De naam Kromosoeto is ernstig geschaad en ik zal mij zonder meer inzetten om die te herstelllen, aldus Kromosoeto.
Boete van SRD 150.000
Officier van Justitie Cynthia Klein persisteert bij de eis van vijf jaar gevangenisstraf tegen de gewezen directeur van de SPSB, met aftrek van de periode van voorarrest. Ook is hem een boete van SRD 150.000, substituut een jaar gevangenisstraf, opgelegd.
De rechter doet op 22 december uitspraak in deze zaak.