Het kunstarchief van de legendarische Surinaamse kunstenaar Erwin de Vries is vanaf 1 december 2022 openbaar in het RKD-Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis.
Een van de bekendste werken van Erwin de Vries, die in 2018 na een kortstondig ziekbed overleed, is het Nationale Slavernijmonument in het Amsterdamse Oosterpark. Het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) ontving in 2021 het archief van toonaangevend beeldhouwer en schilder De Vries. Het creatieve brein liet met name documentatie, correspondentie en schetsen van zijn kunstwerken na. Het archief is voor iedereen opengesteld bij het RKD in Den Haag.
De Vries is zonder meer een belangrijke twintigste-eeuwse kunstenaar in Nederland en Suriname, vooral vanwege zijn verankering in het sociaal-culturele netwerk en de aanwezigheid van zijn werk in openbare collecties en in de openbare ruimte. De dochters van De Vries schonken zijn archief in 2021 aan het RKD. Eerst kreeg cultuurhistoricus Hanneke Oosterhof, de biograaf van Erwin de Vries, de gelegenheid het materiaal te bestuderen. De biografie van Oosterhof zal in 2025 verschijnen.
De ruim zes meter aan archief bevat biografische stukken, documentatie over tentoonstellingen en heel veel foto’s die Erwin de Vries maakte -ten behoeve-van zijn werk. Het archief biedt inzicht in de totstandkoming van zijn kunstwerken. Opvallend zijn de prachtige felgekleurde schetsen, waaronder ook vrije ontwerpen, die aantonen dat hij ‘al schetsend denkt’. Verder geeft het archief een goed beeld van zijn netwerk, zijn manieren van werken, de verkoop van zijn werken en tenslotte in de receptie in zowel Nederland, Suriname als in het Caraïbisch gebied. Zo zijn de opdrachtverlening, uitvoering en receptie van de belangrijke opdracht voor het Nationaal Monument Slavernijverleden goed gedocumenteerd.