De actie van leerkrachten op verschillende middelbare scholen, die sinds vorige week uit protest slechts tot 10.00 uur lesgaven, is tijdelijk opgeschort. De groep geeft de regering een week de tijd om met concrete oplossingen te komen voor het uitblijven van overwerkgelden.
“Wij geven de regering een week de kans om met duidelijke antwoorden te komen”, zegt onderwijzeres Rachel Graanoogst. De leerkrachten voerden woensdag actie bij het kabinet van de president, waar zij werden ontvangen door vicepresident Ronnie Brunswijk. Tijdens dit moment is ook een petitie overhandigd.
De leerkrachten eisen dat de uitbetaling van hun overwerkgelden uiterlijk eind april plaatsvindt – en niet in delen. “We verzorgen de lessen toch ook niet in tranches”, klinkt het standpunt.
Het ministerie van Onderwijs liet eerder die dag in een verklaring weten dat de overuurgelden gefaseerd zullen worden uitbetaald. Leerkrachten die bij de eerste ronde niet aan bod komen, zullen hun geld vermoedelijk pas in mei ontvangen. Dat voorstel is onaanvaardbaar, vinden de actievoerders. “We zijn het hier niet mee eens en laten ons niet zomaar afwimpelen”, stelt Graanoogst.
Volgens haar heeft het ministerie niet het recht om eenzijdig te bepalen wanneer het geld wordt uitbetaald. “Er is hard gewerkt, en de leerkrachten hebben recht op hun volledige vergoeding”.
Graanoogst benadrukt dat de lopende actie geen invloed zal hebben op het onderwijsproces. De schriftelijke SO-periode op de Algemene Middelbare School (AMS) is inmiddels afgerond; alleen de mondelinge toetsen moeten nog worden afgenomen. Hiervoor is onderling medewerking verleend. De repetitieperiode staat gepland om op 8 april van start te gaan, al hangt dit af van de verdere ontwikkelingen.
“Ondanks dat we nog geen geld hebben ontvangen en we ons gedemotiveerd voelen, zullen de SO’s doorgaan,” besluit Graanoogst.