“Leerkrachten zullen lessen verzorgen in de vakantie, omdat ze dat geld nodig hebben”, zegt voorzitter Meredith Hoogdorp van actiegroep Wi Sa Strey.
Zij meent dat een groot deel van de leerkrachten, die aangesloten is bij de actiegroep, niet bereid zijn om lessen te verzorgen in de vakantie. Het deel dat wel bereid is, zal het doen voor dat geld. “Ze hebben dat geld heel hard nodig.”
De voorzitter heeft de leerkrachten wel geattendeerd op late uitbetalingen, want het ministerie heeft een gewoonte om toelagen over gelden van overuren laat uit te betalen. “Dit kan zelfs jaren duren.” Hoogdorp beaamt dat er een achterstand is bij de leerlingen en ook de leerkrachten weten dat, maar dit is geen manier om dit in te lopen.
“Deze grote achterstand kan niet ingelopen worden door enkele weken lessen te verzorgen in de grote vakantie, wanneer het extra heet is.” De leerlingen van leerjaar 9 en 10 krijgen veel nieuwe vakken, waarvan er helemaal geen handleiding is. Volgens haar konden deze vakken afgeschrapt worden van het rooster, waardoor er meer tijd vrij komt voor de hoofdvakken.
Er moet volgens haar een gesprek komen met alle partners in het onderwijsveld, dan pas kunnen zulke belangrijke besluiten genomen worden. “Dit lijkt op een money making business, waarbij iemand met het idee is gekomen om geld te maken onder het mom van extra lessen te verzorgen aan kinderen”, zei Hoogdorp al eerder.
De voorzitter zegt verder dat de achterstand bij de leerlingen in het binnenland nog groter is, dan bij de leerlingen in Paramaribo en de omliggende districten. De leerlingen van het binnenland waren maanden verstoken geraakt van onderwijs vanwege een betalingsachterstand van het ministerie bij Gum Air, waarbij de leerkrachten niet gevlogen konden worden. “Wat doet het ministerie voor deze kinderen?”