“Massaal de ontslagbrieven inleveren, dan denk ik dat we de strijd kunnen winnen”, zegt voorzitter Jolanda Kerdijk van het Syndicaat voor Onderwijsgevenden in Suriname in een voice-bericht aan de leden.
De bond is helemaal niet blij met de aangekondigde verhoging van de stroomtarieven en de bedreigingen van minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. De bewindsman zal een rechtszaak aanspannen tegen de bonden, die in actie zijn.
Kerdijk zegt dat de leerkrachten bijeen moeten komen en zich moeten bundelen. “Er is een strijd te voeren tegen het beleid van deze regering. Er is echt een strijd te voeren.” Hoe de strijd gevoerd moet worden, is volgens de voorzitter nog niet duidelijk, maar waarschijnlijk zullen de acties verscherpt moeten worden. De leerkrachten verbonden aan het Syndicaat voor Onderwijsgevenden in Suriname werken tot 11.00 uur.
Als de acties verscherpt zullen worden dan zal de minister naar de rechter stappen. Dat zei de minister Henri Ori ook tijdens een regeringspersconferentie. Ori sprak over onverantwoordelijk gedrag van de leerkrachten terwijl er geen sprake zou zijn van een arbeidsconflict. Hij zegt ook dat uit de peilingstoets is gebleken dat leerlingen een grote achterstand hebben. Met de acties zal de gap alsmaar groter worden en maakt de onderwijsminister zich zorgen over de landelijke schoolresultaten voor dit schooljaar.
“Als hij naar de rechter stapt, dan wat doen wij als collega’s? Er zijn voorstellen om massaal ontslagbrieven in te leveren, maar wie heeft het hart om dit te doen? Zijn we bereid om met zijn allen de ontslagbrieven in te leveren? We zullen het hele onderwijs lam leggen. Ik vind het een prima voorstel, maar staat eenieder achter het voorstel.” Zijn enkele vragen en reacties van het Syndicaat. Kerdijk is van mening dat alleen op deze manier de leerkrachten de regering kunnen dwingen om naar hen te luisteren. “De leden moeten bepalen, maar er zal zeker gestreden worden tegen dit alles. It’s up to you.”