Stichting Projekta voert vaak bewustwordingsactiviteiten uit in de gemeenschap. Zo is er in de afgelopen jaren veel werk verzet om de gemeenschap bewust te maken over huiselijk geweld en geweld tegen kinderen.
Echter, wilde de stichting weten in hoeverre de bewustwordingsactiviteiten bij de doelgroepen zijn aangeslagen. In dat kader is er vorig jaar een pilotproject uitgevoerd, met als titel ‘Strengthening of Community Based Organisations against Domestic Violence with the focus on Child Abuse and Gender Based Violence’.
De resultaten hiervan zijn dinsdag gepresenteerd in de ballroom van het Lalla Rookh gebouw. Het pilotproject is ondersteund door UNICEF Suriname en vier buurtorganisaties, namelijk Pontbuiten, Latour, Goede Verwachting en Nickerie. Het doel was om onder andere de effectiviteit van bewustwordingsactiviteiten voor en door buurtorganisaties te meten. In Pontbuiten is er samengewerkt met de Buurtorganisatie Pontbuiten en Omgeving (BUPO), in Latour met STIBULA, te Goede Verwachting met A Jaw De en in Nickerie met Stichting Sari.
Rachel Groenefelt, projectcoördinator, wees bij de presentatie erop dat leden van de buurtorganisaties getraind en begeleid zijn in het organiseren en verzorgen van bewustwordingssessies voor diverse doelgroepen, zoals kinderen, ouders, andere verzorgers en leerkrachten. De buurtorganisaties hebben volgens Groenevelt zelf aangegeven op welke doelgroepen het pilotproject zich op moest richten. Ze legt uit dat de focus van het onderzoek gebaseerd was op de mate waarin de activiteiten verandering teweeg hebben gebracht in het kennisniveau en de attitude van de bovengenoemde doelgroepen op het gebied van huiselijk geweld, geweld tegen kinderen en genderrollen.
Ten aanzien van kindermishandeling heeft het onderzoek uitgewezen dat 93% van ouders nu inziet dat zij onbewust gewelddadig gedrag tegen hun kinderen gebruikt. Alle respondenten zijn het mee eens dat ‘beter begrip hebben’ een alternatief kan zijn voor wat ze kunnen doen om ervoor te zorgen dat ze geen misbruik gebruiken tegen hun kinderen. Ouders snappen nu ook beter waarom ouders hun kinderen onbewust mishandelen. Met de bewustwordingsactiviteiten weten ouders en verzorgers nu ook wat precies bedoeld wordt met kindermishandeling.
Ouders hebben met de bewustwordingsactiviteiten ook geleerd dat communicatie een belangrijk middel is om irritatie of geweld te voorkomen. Ze zijn het allemaal mee eens dat ze moeten letten op de toon waarop zij met hun kinderen of hun leerlingen praten. Echter, vindt 75 procent het minder belangrijk hun kinderen niet te dwingen om door te praten.
Groenevelt heeft ook evidencebased handvatten gepresenteerd voor de opzet en uitvoering van bewustwordingsprogramma’s op buurt- en gemeenschapsniveau voor diverse maatschappelijke onderwerpen. Groenfelt geeft aan dat de informatie uit de resultaten van dit onderzoek gebruikt zullen worden om komende activiteiten van stichting Projekta vorm te geven. Ook laat ze weten dat het de bedoeling is de onderzoeksresultaten te evalueren. Aan de hand van deze evaluatie kunnen er dan meerdere projecten worden uitgevoerd.