In de nasleep van de maatschappelijke kritiek op meerdere grote overheidsprojecten, heeft minister van Defensie Krishna Mathoera zich uitgesproken over de situatie binnen de Raad van Ministers. Ze erkent haar medeverantwoordelijkheid binnen het collectieve besluitvormingsproces, maar benadrukt dat ze geen concessies doet als het gaat om integriteit en het volgen van wettelijke procedures.
“Als lid van de regering draag je ook de smet van besluiten waar je persoonlijk geen invloed op hebt gehad,” stelt de bewindsvrouw. Volgens Mathoera verloopt niet elk dossier via een grondige bespreking door elk individueel lid van de raad. “In de besluitvorming ga je af op het vertrouwen en de zorgvuldige afweging van collega’s”, licht ze toe.
Drie projecten tijdelijk stopgezet
De uitlatingen van Mathoera volgen kort op het besluit van president Chandrikapersad Santokhi om drie grote infrastructurele projecten op te schorten, nadat er vragen waren gerezen over transparantie en rechtmatigheid. Het gaat om:
- De verharding van de weg van Nieuw-Nickerie naar Apoera – gegund via het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV);
- Het Van ’t Hogerhuysproject – gericht op de optimalisering van een hoofdtoegangsweg naar en in Paramaribo, gegund via het Ministerie van Openbare Werken (OW) met financiering vanuit de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB);
- Een verkavelingsproject in het voormalige FAI-gebied in Saramacca, eveneens onder verantwoordelijkheid van het Ministerie van LVV.
Deze projecten stonden centraal in de publieke verontwaardiging, omdat zij volgens critici tot stand zouden zijn gekomen zonder voldoende transparantie en maatschappelijke verantwoording.
Oproep tot herziening
Mathoera laat weten dat zij de president actief heeft verzocht om deze besluiten te heroverwegen. “Ik heb de president gevraagd om de betreffende besluiten in te trekken, opnieuw te beoordelen en waar nodig corrigerend op te treden,” aldus de minister. Ze benadrukt dat het belangrijk is om als regering te blijven leren en waar nodig terug te komen op gemaakte keuzes.
“Integriteit is niet onderhandelbaar”
Als minister van Defensie stelt Mathoera dat zij zich consequent heeft ingezet voor een zuivere bestuurspraktijk. “Ik heb steeds met betrokkenheid en een zuiver geweten gediend – en ik blijf die lijn trouw,” zegt ze. “Integriteit en het belang van Suriname zijn voor mij leidend.”
Met haar verklaring lijkt de minister een signaal af te geven dat niet elke bewindspersoon zich stilzwijgend neerlegt bij besluiten die het vertrouwen van de samenleving onder druk zetten. Haar uitspraken dragen bij aan het bredere debat over verantwoord bestuur, transparantie en politieke aansprakelijkheid in aanloop naar de verkiezingen van mei 2025.
De kritieken naar Mathoera toe waren uiteenlopend na haar statement. Anderen prezen Mathoera voor het in lijn houden van integer beleid, terwijl anderen nogal verontwaardigd hebben gereageerd en dat zij pas na 4 jaren aan de macht zo een statement plaats op haar social media kanalen.