B.H., door politieagenten soms aangeduid als een ‘meesteroplichter‘, heeft mogelijk ook vanuit zijn politiecel slachtoffers buiten de cel grote bedragen afhandig gemaakt.
Tijdens een zitting afgelopen maandag kwam naar voren dat hij,naast een grote oplichtingszaak van begin vorig jaar, binnenkort ook wordt aangeklaagd voor oplichting van mogelijk geldwisselkantoren, onder andere door het gebruik van Suribet-vouchers. Deze feiten zou hij hebben gepleegd terwijl hij al vastzat.
In de zaak waarvoor hij sinds begin vorig jaar vastzit, zouden B.H. en twee medeverdachten (V.S. en J.S.) hun slachtoffers, waaronder twee bankinstellingen, hebben opgelicht. B.H. ontkent alle beschuldigingen, maar zijn medeverdachten hebben een reeks belastende verklaringen tegen hem afgelegd. Hij zou zich zelfs aan de telefoon hebben voorgedaan als de directeur van een of twee bankinstellingen. V.S. is eerder in vrijheid gesteld, J.S. is nog in voorarrest.
De getuigenis van een politie-inspecteur omvatte verklaringen die op de afdeling Kapitale Delicten zijn afgelegd. Volgens B.H. was hij in gezelschap van V.S. naar Paramaribo gekomen met de bedoeling garnalen te kopen voor wederverkoop. Uit het dossier blijkt dat V.S. heeft verklaard dat hij als taxichauffeur op aanwijzing van B.H. verschillende adressen en locaties bezocht. Hij bracht de onderzoekers ook naar het appartement waar de twee hebben overnacht voordat ze de volgende dag naar Nickerie terugreden.
Op sommige delen van het traject moest hij in opdracht van B.H. een ander voertuig volgen, waarin vermoedelijk J.S. zat. Hij gaf gedetailleerde informatie over hoe hij bij het volgen van het andere voertuig in de buurt van een bankinstelling in Paramaribo Zuid afwisselend afstand moest houden en weer moest optrekken. Hij zag wel een tas in het voertuig, maar wist niet dat die vol geld zat.
J.S. heeft aan de politie verklaard dat ook hij door B.H. was gevraagd om op zeker drie locaties ‘mannen’ te ontmoeten en ‘iets’ in ontvangst te nemen. Daarna werd hij steeds weer opgehaald en begeleid naar het appartement waar B.H. en V.S. hebben overnacht. In twee gevallen ging het om goed gevulde enveloppen en in één geval om een tas. Hij verklaarde niet te hebben geweten dat het om geld ging en dat er criminele activiteiten aan de gang waren. Het Openbaar Ministerie (OM) beschikt over videobeelden waarop de voertuigen op enkele locaties die in het onderzoek voorkomen te zien zijn. J.S. zegt te zijn mishandeld door de politie. Hij distantieert zich van de handtekening op het proces-verbaal van zijn voorgeleiding bij de hulpofficier van justitie, in dit geval de politie-inspecteur die maandag getuigde.
B.H. heeft alle aanklachten ontkend. Hij zei slechts naar Paramaribo te zijn afgereisd om een partij garnalen te kopen. Bovendien beschuldigt hij de politie ervan een deel van het in beslag genomen geld te hebben ontvreemd. De politie-inspecteur zei op vragen van de rechter niet eerder van die beschuldiging te hebben gehoord. In de rapportage van het politieonderzoeksteam is wel opgenomen dat B.H. geprobeerd heeft een van de rechercheurs om te kopen met de woorden ‘Yu kan set wan sani toch’. Hijzelf ontkent dat.
In de nieuwe zaak waarbij B.H. volgens de politie vanuit zijn cel de oplichtingen heeft gearrangeerd, heeft hij telefonisch zaken geregeld. Hij zou ervoor hebben gezorgd dat een vrouw geld in handen kreeg waarmee ze Suribet-vouchers, althans tegoeden, moest kopen. Ze stuurde die vervolgens naar de man die in voorarrest zat. Die communiceerde de informatie vervolgens door naar iemand in Nickerie die dan het geld verzilverde. Zeker drie benadeelden zijn geregistreerd. In die zaak staat hij ook terecht met ‘handlangers’.
De openbare aanklager maakte maandag tijdens de rechtszaak aan de man bekend dat het Openbaar Ministerie (OM) inmiddels een dossier heeft waarmee een nieuwe zaak tegen hem zal worden geopend. De beklaagde ontkent alle beschuldigingen over de oplichting van onder meer bankinstellingen en geldwisselkantoren.
Het blijkt dat B.H. ook in het verleden vaker de hoofdrol heeft gehad in grootscheepse oplichtingszaken. Naar verluidt heeft de politie niet altijd het volledige bewijs tegen hem kunnen vinden.