“Wij zijn op 1 niveau gebleven. Je ziet geen vooruitgang. De dames krijgen weinig aandacht vanuit het bestuur en altijd worden de heren voorgetrokken.” Dit zegt een kritische Latifah Moedjijo desgevraagd tegenover Keynews.
Zij fungeerde afgelopen week als aanvoerster van de nationale meisjes U-20 voetbalselectie tijdens deelname aan het pre-kwalificatietoernooi in Santo Domingo, Dominicaanse Republiek. Suriname streed samen met het gastland, Guyana en Dominica in poule C om een eindrondeticket in de strijd om het Concacaf U-20 kampioenschap (24 mei – 3 juni) in Santo Domingo.
Zoals reeds bekend is, verloor Suriname haar eerste twee wedstrijden respectievelijk van Guyana (0-6) en het gastland (0-3). Daarmee was plaatsing voor het eindtoernooi niet meer mogelijk. In de slotontmoeting tegen Dominica (2-0 winst) werd de eer hooggehouden. Suriname werd wederom voor de zoveelste maal met de neus op de feiten gedrukt.
Net als vele anderen is Moedjijo zich bewust van de situatie waarin de vrouwenvoetbalsport zich bevindt. “Er wordt geen progressie gemaakt.” Volgens de sluitpost is de situatie in landen waar er wel voldoende aandacht aan de vrouwen wordt besteed anders. “Je ziet duidelijk hoe zij evenveel aandacht krijgen als de heren en soms zelfs meer”, meent ze.
Moedjijo gaat een stap verder en benadrukt dat lokale talenten niet worden ontwikkeld met behulp van de juiste begeleiding. Ze denkt dat het van eminent belang is dat er mogelijkheden worden bekeken om de ‘ruwe diamanten’ in het buitenland, “zoals Amerika”, te krijgen. De aanvoerster meent dat er juist nu veel mogelijkheden zijn om dit doel te kunnen bewerkstelligen.
Leerlessen
Ondanks de vroege uitschakeling, blikt de captain met een tevreden gevoel terug op de voorronde kwalificatie. “Wij zijn een ervaring rijker geworden en het toernooi leert je vooral discipline.” De speelsters en technische staf moesten vele offers brengen, “waaronder vroeg opstaan, ontbijten en vervolgens trainingen afwerken. Voor de rest leert het je ook een familie te zijn en een eenheid te vormen.”
Het was vooral de tweede ontmoeting tegen het gastland die de groep dichter bij elkaar bracht en het vertrouwen gaf dat doormiddel van hard werken veel bereikt kan worden. “Het team werkte hard en ondanks de uitschakeling zat de sfeer er goed in.” De ploegleidster erkent dat “je altijd als winnaar uit de bus wil komen”. Zij en haar landgenoten realiseerden zich echter dat de eerste twee tegenstanders een paar stappen voor zijn met hun ontwikkeling. “Wij moeten heel realistisch zijn dat wij nog tekortschieten.”
Moedjijo weet wat het vergt op dit niveau, aangezien zij reeds deel uitmaakt van de seniorenselectie. Ze zat ook bij het U-20 team tijdens de vorige kwalificatie, een jaar geleden. Gedurende het evenement is volgens de talentvolle doelvrouwe gebleken dat de Surinaamse meisjes fysiek minder waren. ““Wij moeten werken aan basisprincipes.”
Net als bondscoach Hesron Jeroe in een eerder vraaggesprek met Keynews, deelt Moedjijo ook de mening dat de ontwikkeling van bovengenoemde zaken begint bij de clubs. “De basisprincipes leer je bij je club en daarvoor moet je optimaal trainen.”
Zij dringt er ook bij het bestuur van de Surinaamse Voetbal Bond op aan om spoedig een U-20 of jeugdcompetitie bij de meisjes in het leven te roepen. “Niet alle meisjes krijgen namelijk speeltijd bij de senioren. En alleen door meer wedstrijdritme en speeltijd op te doen, kan je de kwaliteiten van een speler meten.”