Suriname behoort sinds zondag 9 maart tot de landen met een ‘Peace Pole’ of Vredespaal, die wereldwijd de krachtige boodschap ‘Moge Vrede op Aarde heersen’ uitdraagt. De Rotary Club Paramaribo onthulde deze samen met Rotary District 7030 Governor Debbie Roopchand, voorzitter Betty Goede van de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede (OGV) en minister van Defensie Krishna Mathoera. De paal werd geplaatst nabij het Waaggebouw aan de Waterkant.
De boodschap op de vredespaal symboliseert de toewijding van Rotary aan vrede en harmonie, zowel binnen de Surinaamse gemeenschap als wereldwijd. President Amanda Sheombar van de Rotary Club Paramaribo benadrukte tijdens de ceremonie dat vredesopbouw en conflictpreventie een van de aandachtsgebieden vormen van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties. SDG #16 richt zich specifiek op Vrede, Rechtvaardigheid en Sterke Instellingen.
Rotary en de VN delen de overtuiging dat vrede niet slechts de afwezigheid van oorlog is, maar ook het resultaat van rechtvaardigheid, gelijkheid en samenwerking tussen landen en gemeenschappen. Rotary was in 1945 een van de oprichters van de VN en heeft sindsdien een actieve rol gespeeld in vredesopbouw en conflictpreventie. De boodschap *’Moge Vrede op Aarde heersen’* werd geschreven door wijlen Masahisa Goi uit Japan, kort na de verwoestende bombardementen op Hiroshima en Nagasaki in augustus 1945. Sinds 1955 heeft de wereldwijde Peace Pole-beweging meer dan 250.000 palen opgericht als monumenten van vrede.
“Rotary’s betrokkenheid bij deze beweging begon halverwege de jaren vijftig, en we zijn er bijzonder trots op dat we vandaag de eerste openbare Rotary Peace Pole van Suriname onthullen. Dit markeert een belangrijke mijlpaal en onderstreept de voortdurende toewijding van Rotary en haar partners aan vredesopbouw, zowel lokaal als internationaal,” aldus Sheombar.
Een oproep tot actie
OGV-voorzitter Betty Goede citeerde artikel 1 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens: *“Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren. Zij zijn begiftigd met verstand en geweten en behoren zich jegens elkander in een geest van broederschap te gedragen.”* Ze benadrukte dat deze woorden geen loze kreten zijn, maar een oproep tot actie. “Iedereen, ongeacht achtergrond, cultuur of geloof, verdient het met respect te worden behandeld. We hebben als wereldburgers een gedeelde plicht om ons uit te spreken tegen onrecht, niet alleen als het ons persoonlijk raakt, maar vooral als het anderen treft. Want onrecht waar dan ook, is een bedreiging voor rechtvaardigheid overal.”
Goede onderstreepte het belang van zelfrespect als basis voor wederzijds respect en gaf aan dat wereldvrede niet iets abstracts is, maar stap voor stap wordt opgebouwd in huizen, scholen en buurten. “Laten we onze kinderen leren om verder te kijken dan verschillen, diversiteit te omarmen en anderen met waardigheid te behandelen. De generaties die met deze waarden opgroeien, zullen degenen zijn die de vrede voortzetten.” Ze sprak de hoop uit dat de Surinaamse gemeenschap de vredespaal zal accepteren, waarderen en beschermen als een fysiek symbool van de collectieve inzet voor wereldvrede.
Vrede als basis voor nationale veiligheid
Minister van Defensie Krishna Mathoera benadrukte dat ware nationale veiligheid niet alleen afhankelijk is van militaire kracht, maar vooral gebaseerd is op dialoog, stabiliteit en wederzijds respect. “Bij de onthulling van de vredespaal worden we eraan herinnerd dat vrede niet alleen de afwezigheid van oorlog is, maar ook de aanwezigheid van rechtvaardigheid, veiligheid en kansen voor iedereen.”
Volgens Mathoera is de vredespaal een eenvoudig, maar krachtig symbool. “Het staat hoog, onwrikbaar, en herinnert ons eraan dat vrede iets is wat we actief moeten cultiveren. Met de boodschap *’Moge Vrede op Aarde heersen’* in meerdere talen, benadrukt het universele karakter van onze gedeelde wereld en inspireert het voorbijgangers om samenwerking te verkiezen boven conflict en eenheid boven verdeeldheid.”
In een multiculturele, multi-etnische en multireligieuze samenleving als Suriname is het essentieel om vrede te zien als een gezamenlijke verantwoordelijkheid. “Dit monument versterkt de toewijding van Suriname aan vrede, zowel binnen onze grenzen als in de regio en daarbuiten. Laten we dit moment niet alleen vieren, maar ook onze verantwoordelijkheid bevestigen om een natie te bouwen waarin iedere burger zich veilig, gewaardeerd en gehoord voelt,” besloot minister Mathoera.