Het aantal muskieten is toegenomen en er is sprake van een muskietenplaag. Dit bevestigt Maureen van Dijk, onderdirecteur Medische zaken van de Medische Zending (MZ).
Ze geeft aan dat er alvast maatregelen worden getroffen door de Medische Zending en andere belanghebbende autoriteiten om de toename van muskieten tegen te gaan. Van Dijk geeft verder aan dat zwerfvuil op de verschillende locaties binnen en buiten Paramaribo opgeruimd moet worden.
De bedoeling is dat gezinnen hun best doen om trenzen op te halen en ervoor te zorgen dat broedplaatsen voor muskieten ongedaan worden gemaakt. Hierdoor kunnen de muggen de gelegenheid niet krijgen zich te vermenigvuldigen om buurten te teisteren. De insecten zijn zich volgens de onderdirecteur door de jaren heen ook resistent geworden. Ze hebben andere gunstige methodes ontwikkeld om zichzelf voort te planten.
De onderdirecteur zegt verder dat er meer van natuurlijke alternatieven gebruikt moet worden om de muskieten te neutraliseren. Dat kan door bijvoorbeeld het laten staan van dieren die de muskieten kunnen opeten. Ze zegt er ook van te hebben gehoord dat de bekende ‘Kamra Wentje’s die haast in elk huis te vinden zijn werden ingezet. Deze dieren zijn in het verleden het land binnengebracht.
Wat Suriname nu teistert, is de dengue muskiet meldt Van Dijk. Ze zegt dat binnen het verzorgingsgebied van de Medische Zending heel wat gevallen zijn geregistreerd, bijvoorbeeld in Para. Ze stelt dat de afdeling van de MZ die belast is met dit vraagstuk alerter is en op de uitkijk is naar gevallen om er zo snel op in te kunnen spelen. “Je weet wanneer je een ziekte lang niet hebt gehad, vergeet je wat die verschijnselen zijn en ga je ook niet rapporteren.” Ze stelt dat er in het hele verzorgingsgebied alertheid geboden is. Hiermee geeft van Dijk aan dat de samenleving voorzichtiger moet zijn.
De ‘Kulex muskieten’ die nu actief zijn, zijn vaak geassocieerd met het overbrengen van Dengue. Ze steken volgens de onderdirecteur verschrikkelijk en dat zowel ‘s morgens als ‘s avonds. Wat betreft malaria zegt Van Dijk dat Suriname een award heeft gekregen. Dit is gebeurd omdat er een heel jaar geen overdracht is geweest van malaria. Het enige is dat er enkele importgevallen van malaria zijn geweest die via mensen het land binnen zijn gekomen.