De Surinaamse Tennisbond (STB) ziet zoetjes aan een langgekoesterde wens in vervulling gaan. Het kunnen beschikken over een eigen accommodatie werd in 2001 gerealiseerd, nadat de organisatie een stuk terrein toegewezen kreeg. Na jaren van ploeteren en weinige activiteit kwam in 2019 een ommekeer. De eerste twee banen op het Nationaal Tennis Centrum (NTC) werden van een asfaltlaag voorzien. Hiermee werd het startsein voor een nieuw tijdperk ingeluid.
Jarenlang was de tennisorganisatie genoodzaakt haar activiteiten op de speelaccommodaties van haar leden af te werken. Een geste, waarvoor de STB haar dankbaarheid uitspreekt, maar het hebben van een eigen ‘huis’ voelt toch altijd anders aan.
“Het project had één jaar geleden af moeten zijn”, zegt STB-voorzitter Diego van der Zwart. De
Covid-19-pandemie bracht echter verwarring in de plannen en zorgde voor oponthoud. Echter, stilstaan is geen optie. De verharde banen zijn inmiddels met behulp van verschillende sponsoren voorzien van een coatlaag.
Er wordt nu verder gewerkt aan de opzet van een toilettengroep en tribune. Het eerste geniet meer prioriteit. “Pas als de toilettengroep af is zal de officiële ingebruikname volgen”, legt van der Zwart uit. Elektriciteit en water zijn intussen ook al rond.
Naar verluidt werden er reeds enkele wedstrijden van het Olibis toernooi op de accommodatie van de tennisorganisatie afgewerkt. “De banen waren toen nog niet van coating voorzien”, vertelt de STB-preses. Het evenement kwam echter in tijdnood en werd dus voor deze oplossing gekozen.
Droom
De uiteindelijke droom voor het NTC is het neerzetten van zes speelvelden en een clubgebouw. Indien dit aantal wordt gerealiseerd kan de STB internationale toernooien organiseren. De organisatie kan daarnaast gerichter werken aan ontwikkeling van lokale tennissers en een grotere aanwas binnenhalen, door middel van school- en buurttennis.
Volgens van der Zwart is er een compleet plan van aanpak opgesteld, met als doel het centrum financieel rendabel te maken. Indien dit tot stand komt kan de STB financieel met voornamelijk internationale toernooien en ook lokale wedstrijden verdienen.
Financieel budget
De economische recessie heeft niet veel invloed gehad op het budget van de STB, voor de opzet van haar eigen speellocatie. Naar zeggen van de voorman is namelijk bij de opmaak van het plan rekening gehouden met mogelijke prijsschommelingen en prijsstijgingen. “We waren eenmaal begonnen dus rest nu het afmaken.” Zijn organisatie had de afgelopen twee jaar weliswaar minder inkomsten, aangezien ook het tennissen kwam stil te liggen. Hij prijst echter het Surinaams Olympisch Comité. “Zij bleven ons gedurende de moeilijke periode ondersteunen.”
Er staan voor deze maand bestuursverkiezingen gepland. Geconfronteerd met de vraag als een mogelijke wisseling van de wacht de huidige ontwikkelingen zal kunnen stremmen, verwijst van der Zwart naar het strategisch plan. Dit idee kwam tot stand door samenwerking tussen de STB, clubs, coaches, ouders en spelers. De looptijd is tot en met 2025. “Een nieuw bestuur moet zich hieraan houden, want dat is in de algemene ledenvergadering afgesproken.”
Bondstrainingen
Terwijl de Tennisbond verder sleutelt aan het NTC, worden er op een laag pitje reeds activiteiten op het terrein ontplooit. Het gaat in deze om bondstrainingen, waarvoor slechts de top vier gerangschikte spelers U-12, U-14 -en U-18 jongens en meisjes in aanmerking komen. De rangschikking komt tot stand naar aanleiding van de prestaties bij deelname aan de verschillende lokale toernooien. “Dat houdt in dat de ruimte beschikbaar is voor alle tennissers in Suriname. Het maakt dan niet uit als een speler er financieel beter of minder goed voor staat”, benadrukt de bondsvoorzitter.
Deze groep kinderen trainen gedurende het hele jaar door met bondscoach Yannick Goede. Mede door deze aanpak wordt ervoor gezorgd dat de spelers altijd voorbereid zijn om uitgezonden te worden. De STB heeft wel enkele vereisten. “Zij moeten meedoen aan lokale toernooien en bondstrainingen om te worden geselecteerd.”
Goede, is voornamelijk belast met de tactische ontwikkeling en fitness van de spelers. Het technische gedeelte wordt vooral opgepakt door de club- en privécoaches, “waar de kinderen regulier hun trainingen en lessen volgen.” Er wordt in samenspraak met de bondstrainer aan verschillende aspecten van de individuele spelontwikkeling gewerkt. Indien de bondstrainer specifieke tekortkomingen opvangt, wordt dat doorgespeeld aan de coaches en wordt verder met het kind gewerkt aan spelverbetering.
De keuze om alvast trainingen op de banen van het NTC af te werken heeft te maken met de beschikbaarheid van de locatie. “Het heeft niet zo zeer te maken met kosten besparing, want van de clubs mogen wij de trainingen gratis op hun terrein afwerken. Maar het is voor ons een stukje trots, want die banen zijn al klaar en wij kunnen er in de tussentijd gebruik van maken. Het is prettig dat je op de eigen banen deze trainingen kan verzorgen.”
Van der Zwart gelooft dat de bondstrainingen een heel goed effect zullen hebben op de tennisontwikkeling. “Er wordt namelijk op verschillende facetten van het spel gefocust. Wij verwachten zeker vooruitgang.” De organisatie is zich er echter ook van bewust dat het voor nu niet altijd perfect zal zijn, “maar het is een start.” Naar zeggen van de preses is het een unieke situatie. “Voor zover ik het mij kan herinneren is dit de eerste keer dat er een vaste bondstraining wordt gehouden.”