Het is de taak van het National Leger om bescherming te bieden en de gemeenschap te ondersteunen. Het doel van het defensieapparaat is daarom ook om zijn dienstverlenning naar de burgers toe te verbeteren. Dit zegt minister Krishna Mathoera van Defensie. Volgens haar kan dat niet plaatsvinden als het leger alleen maar in de kazerne vertoeft.“Wij moeten naar de diverse wijken en gebieden in de districten om dichter bij de samenleving te zijn en wanneer het gaat om de verdediging van de belangen van het land hebben we elke Surinamer nodig. Als het hierop aankomt, moeten we niet terugdeinzen merkt de bewindsvrouw op. In deze financieel-economische crisis is het goed om de middelen te clusteren en samen te werken, ook bij eventuele calamiteiten. In dat kader is in collaboratie met onder andere Bureau Eenheid van het Kabinet van de President de operatie ‘Gran Mati’ gestart, met als oogmerk de samenwerking tussen de veiligheidsinstituten met de stakeholders te activeren en te verbeteren.
Simulatie verkeersongeval
Bij de afsluiting van de operatie vrijdag in Albina is een verkeersongeval in scéne gezet, waarbij de politie, de brandweer, het leger en andere actoren betrokken waren. De diensten zijn ingespeeld op elkaar en op professionele wijze is de zaak afgehandeld, maar het kan beter als het gaat om de tijd, stelt de minister. Zij zegt trots te zijn op de participanten en de algehele uitvoering van de simulatie.
Ook plaatsvervangend bevelhebber luitenant-kolonel Werner Kioe A Sen stelde hiaten vast bij de uitvoering van de simulatie. ”Mijn eerste indruk was dat het veel beter kan, maar daarvoor is de scéne ook opgezet om te oefenen en te leren uit deze fouten“, stelt de Defensie- topman. Wanneer de werkelijkheid zich aandient, gaat er geen tijd zijn om te improviseren. Als we een overheid hebben die niet efficiënt en effectief kan optreden, dan heeft de samenleving er niets aan, benadrukt Kioe A Sen.
Het ministerie is ook van plan deze operaties uit te voeren in andere gebieden. Afhankelijk van de meest voorkomende dreigingen van de omgeving zal er een soortgelijke simulatie worden opgezet, zegt de waarnemend bevelhebber. Het kunnen in een bepaald gebied bijvoorbeeld suicide-problemen zijn en daarop zal de organisatie op een heel andere manier inspelen. In Albina zijn de meest voorkomende gevallen auto-ongelukken. Dus afhankelijk van de regio, daarop zal het scenario worden afgestemd, meldt Kioe A Sen. Tijdens de evaluatie zullen de goede zaken worden geaccentuuerd en de minder sterke punten besproken worden.
Renovatie VOJ Albina
Vanaf de eerste dag van de operatie heeft een genie van het Nationaal Leger werkzaamheden verricht op VOJ Albina. Daarbij is een gerenoveerde toilettengroep opgeleverd. De directrice van de school, Ismelda Jankie, is ingenomen met de opknapbeurt, maar tegerlijkertijd geeft zij aan dat er nog heel wat technische zaken gerealiseerd moeten worden op de school. Bij regenweer loopt de gang onder water en de ICT-ruimte moet beveiligd worden tegen inbraak. Verder heeft de directrice nog een ruimte nodig, omdat haar kantoor ook als administratieruimte wordt gebruikt.
Nodige bereidwilligheid bij vaccinatie ontbreekt
Behalve de uitvoering van de simulatie en de renovatiewerkzaamheden was door het Ministerie van Defensie ook een prikcentrum opgezet voor vaccinatie tegen Covid-19. De aanloop verliep matig, daar er maar 21 personen zijn ingeënt. We moeten nagaan waaraan het heeft gelegen dat de bereidheid om te vaccineren laag is. Het kan de slechte communicatie naar de samenleving toe zijn of misschien ligt het aan de mensen zelf, vraagt de luitenant-kolonel zich af. Als overheid is het belangrijk om die handreiking te doen naar de gemeenschap toe. Als we nu te kampen hebben met een pandemie en we weten dat vaccinatie kan helpen, dan moeten we dat ook gezamelijk aanpakken. Suriname zal zijn wat wij ervan hebben gemaakt, meent Kioe A Sen. De defensieorganisatie blikt terug op een succesvolle operatie.