Door een ingeving van God hebben de Inheemsen van Native Power besloten om zaterdag 10 juni een spirituele loop te organiseren. Dat zegt Fairouz Fredison, van de organisatie.
Inheemsen uit het dorp Powakka en omstreken hebben door het dorp heen gelopen en hebben de nodige spirituele zang en dans uitgevoerd. Het voornaamste doel van de loop was om de Inheemsen dichter naar elkaar toe te brengen, vooral op spiritueel vlak zegt Fredison. “We hebben eigenlijk een spirituele boodschap gekregen dat we naar verschillende dorpen moeten gaan en daar een spirituele loop te houden. Powakka is een van de eerste dorpen die we moesten aan doen vanwege de geschiedenis”, legt Fredison uit.
Volgens de geschiedenis van de eerste bewoners van Suriname, was er een Inheems dorp gevestigd in wat we nu kennen als Palmentuin, en zouden de Inheemsen van daar toen door soldaten van de kolonisator zijn verdreven en hebben zij zich toen gevestigd in Powakka. “Dit is het eerste dorp waar onze voorouders zijn gevestigd na Palmentuin, daarom is het belangrijk dat wij naar hier komen”, zegt Fredison. De loop te Powakka is ook met open armen ontvangen door het traditioneel gezag te Powakka. Ze waren volgens Fredison zelfs van mening dat een spiritueel evenement allang had moeten plaatsvinden gezien de geschiedenis van het dorp.
De Inheemse samenleving gaat gebukt onder verschillende uitdagingen en om de strijd aan te gaan tegen deze uitdagingen is de organisatie van Native Power van mening dat het geestelijk aansterken van de Inheemse samenleving moet gebeuren. Er werden tijdens de loop en eindbestemming ook veel gebeden uitgebracht door de Inheemsen. “Als wij de uitdagingen willen aanvechten dan moeten wij teruggaan naar het geestelijke en van die kant uit hebben wij dus de oproep gedaan.” De oorzaak voor het geestelijk aansterken was volgens Fredison nog sterker geworden na het gebeuren te Pikin Saron op 2 mei, waar er een uitbarsting onder de Inheemsen heeft plaatsgevonden. De autoriteiten hebben ingegrepen en zijn er twee Inheemsen doodgeschoten. “We zijn strijders en blijven strijden. De loop is onze manier om te strijden voor wat ons is aangedaan”, zegt Fredison.
De loop moet ook worden gezien als gebed in de grondenrechtenstrijd van de Inheemse samenleving. Er zijn verschillende mensen tijdens de loop in gebed gegaan en is het grondenrechtenvraagstuk ook meegenomen in de gebeden van de Inheemsen. Wat de volgende stappen zijn wilt Fredison nog niet bekend maken, wel zegt zij dat als er plannen zijn de samenleving het tijdig zal weten en horen van de organisatie. Wat vaststaat is dat de strijd en geestelijke groei van de Inheemsen doorgaat.