De fractie van de Nationale Democratische Partij (NDP) in het parlement heeft het college gevraagd om onmiddellijk het vertrouwen in president Chandrikapersad Santokhi op te zeggen. Tijdens de openbare vergadering op donderdag 11 april heeft fractievoorzitter Rabindre Parmessar een motie van 6 pagina’s ingediend.
De motie is alleen ondertekend door NDP-parlementariërs. “Dat de situatie in het land op vele vlakken is verslechterd en er totaal geen verbeterde vooruitzichten zijn. Dat na bijna vier jaar duidelijk is gebleken dat het regeerbeleid faliekant heeft gefaald, niet overeenkomt met de vele beloftes die zowel voor, tijdens als na de verkiezingen aan het volk zijn gedaan, waarmee de regering zich schuldig heeft gemaakt aan kiezersbedrog, en er geen enkel zicht is op verbetering”, aldus een passage uit de motie.
In de motie wordt de regering op de vingers getikt over “de vele spraakmakende corruptieschandalen” in drie en een half jaar tijd. Er wordt gesproken over New Surfin NV, HPSG NV, Sabakoe Village, de uitgifte van Stalweide, fraude bij de SLM waar de directeur zelfs is gevlucht, fraude bij de EBS, fraude bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en het ministerie van Financiën.
“De non-transparantie bij de bouw van de nieuwe vergaderzaal voor het parlement, de non-transparantie bij de bouw van de brug over de Corantijnrivier, en vele andere. De vele presidentiële onderzoekscommissies naar de vele spraakmakende corruptieschandalen, zonder enig resultaat en die in de doofpot lijken te zijn beland. De bijzonder belastende bewijzen die zijn gepresenteerd in de anonieme strafklacht van een klokkenluider tegen de president, de minister van Openbare Werken en de minister van Financiën in de kwestie van Pan American”, luidt het “klaagschrift” van de grootste oppositiepartij.
Het staatsbesluit van de regering over de grondconversie wordt in de motie getypeerd als grenzend aan landverraad, waarmee de president voor de zoveelste keer minachting toont en voorbijgaat aan het parlement. Er is veel kritiek op het sociaal beleid van de regering Santokhi. “Het staatsbesluit van de regering ten behoeve van het opnieuw verhogen van de energietarieven, die getypeerd kunnen als inhumaan onder de barre, sociaal-economische omstandigheden waar de bevolking onder te lijden heeft.”
De fractie van de paarse partij is van mening dat de president keer op keer minachting toont en voorbijgaat aan het parlement en aan de Staatsraad door opnieuw het negatieve advies van dit orgaan te negeren. “Het falende sociaal beleid dat zelfs door het IMF is bekritiseerd.”
In de motie wordt benadrukt dat alle overheidssubsidies abrupt en in een onverantwoordelijk korte termijn worden afgebouwd, zonder een adequaat sociaal vangnet. Er is verder veel kritiek op het nepotistisch beleid, het veiligheidsvraagstuk, onderwijs, monetaire besluiten en de “vele blunders” op het gebied van het buitenlands beleid. Het beleid wordt frequent als polariserend en ondemocratisch genoemd. De regering wordt opgeroepen om conform de wettelijke bepalingen op de kortst mogelijke termijn algemene verkiezingen uit te schrijven. De motie moet nog in behandeling worden genomen.