De Nederlandse Ambassade tast in het duister als het gaat om de zaak rond activist Asawini Edenburg die het land is uitgezet. Dit vertelde de Nederlandse ambassadeur in Suriname, Henk van der Zwan, vandaag aan journalisten die een bezoek van de Nederlandse minister van Onderwijs volgden.
Woensdag vertelde minister van Defensie, Krishnakoemarie Mathoera, ook dat zij niet veel weet over de zaak. Minister Kenneth Amoksi zei eerder in de media dat de uitzetting van Asawini niets te maken heeft met de kwestie van de cyanide. De vrouw zou uitgezet zijn omdat ze staatsgevaarlijk is. Van der Zwan geeft aan dat Suriname nog geen antwoord heeft gegeven aan Nederland over de kwestie.
De gang van zaken rond de begeleiding van Asawini door de justitiële autoriteiten, vorig week naar Cayenne, bevreemdt de ambassade volgens de diplomaat. Hij stelt dat het helemaal niet bekend was waar de vrouw was. Hij geeft aan dat hij via de media kennis heeft genomen van de ontwikkelingen. Van der Zwan legt uit dat het normaal is dat wanneer de justitiële autoriteiten een Nederlandse staatsburger oppakken, de ambassade officieel in kennis gesteld moet worden.
De gelegenheid wordt dan ook geboden om consulaire hulp te bieden aan de Nederlandse staatsburger in kwestie. “Dat is de regel zoals die bestaat op basis van internationale verdragen. En dat is in dit geval niet gebeurd. Ik ben verbaasd dat Suriname niet volgens het verdrag van Wenen heeft gehandeld. Dat is het enige dat ik nu kan zeggen”, benadrukt van der Zwan.
De diplomaat geeft aan wel eerder een gesprek te hebben gehad met ministers Kenneth Amoksi van Justitie en Politie en Albert Ramdin van buitenlandse zaken toen Asawini in Cayenne was. Zij werd terug naar Suriname gebracht om vervolgens afgevoerd te worden naar Nederland. Haar familie en ook vele mensen uit de gemeenschap reageerden geschokt op de gang van zaken.
De ambassadeur zegt dat de beoordeling van Asawini als te zijn staatsgevaarlijk een beoordeling is van de Surinaamse autoriteiten. Hij stelt dat hij daar niet op wil ingaan of beoordelen wat de autoriteiten gesteld hebben. Van der Zwan geeft aan dat hij nog steeds het verzoek afwacht om per diplomatieke nota geïnformeerd te worden over deze zaak. Tot nu toe is er helemaal geen antwoord richting de ambassadeur gekomen met een eventuele opheldering.