De Nationale Partij Suriname (NPS) heeft in een officiële verklaring fel uitgehaald naar politieke tegenstanders die haar verantwoordelijk stellen voor een vermeend verlies van USD 900 miljard door de maritieme grensafbakening met Guyana.
In een verkiezingsverklaring heeft de NPS gereageerd op een anonieme video die circuleert op sociale media. In deze video wordt gesteld dat de partij, met name onder leiding van voormalig president Ronald Venetiaan en huidig partijvoorzitter Gregory Rusland, door een zwakke aanpak van het zeegrensgeschil met Guyana Suriname honderden miljarden zou hebben laten mislopen.
De NPS spreekt deze aantijgingen krachtig tegen en noemt het een “valse aanval” in het kader van de verkiezingsstrijd. “In deze verkiezingsmaand proberen politieke tegenstanders alles om de snelst groeiende partij neer te halen,” aldus de verklaring van de werkgroep Planning & Ontwikkeling van het Johan Adolf Pengel Instituut.
De partij benadrukt dat het grensgeschil tussen Suriname en Guyana al meer dan een eeuw speelt en zich uitstrekt van het betwiste Tigri-gebied tot het zeegebied. In 2000 verdreef de Surinaamse marine het Guyanese boorschip CGX uit het betwiste gebied, waarna Guyana zich in 2004 tot het Internationaal Zeerechttribunaal (UNCLOS) wendde. Suriname, medeondertekenaar van UNCLOS, bepleitte zijn zaak onder de regering-Venetiaan, met ondersteuning van prominente internationale advocaten en experts.
Het tribunaal oordeelde in 2007 dat de maritieme grens gebaseerd moest zijn op de internationaal erkende “equidistante lijn”, waarbij elk punt op de grenslijn een gelijke afstand heeft tot de kust van beide landen. Volgens de NPS betekende dit niet dat Suriname een verlies leed, maar dat eindelijk juridische duidelijkheid ontstond, waardoor beide landen hun offshore olie- en gasexploraties konden voortzetten.
De partij wijst erop dat de grootste olievelden van Guyana – waaronder Liza, Liza Deep en Payara – zich buiten het eerder door Suriname geclaimde gebied bevinden. Aan Surinaamse zijde werden onder meer gasvondsten gedaan bij Haimara, vlak bij de grens. De zogenoemde *Golden Lane*, waar de meeste vondsten zijn gedaan, strekt zich uit van noordwest naar zuidoost en overlapt nauwelijks met het betwiste gebied.
De NPS claimt dat Suriname dankzij de duidelijk afgebakende maritieme grenzen in staat was om exploratiecontracten af te sluiten en dat het land zich voorbereidt op grootschalige olieproductie in 2028. De partij noemt het optreden van Venetiaan “staatsmanschap” en prijst het beleid van voormalig minister Rusland, onder wie Staatsolie vele productieovereenkomsten sloot met internationale bedrijven. “De NPS heeft altijd in overleg met haar coalitiepartners geopereerd en blijft pal staan voor transparantie en nationale belangen,” aldus de verklaring.