Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) vervult een cruciale rol als bewaker in het electorale proces. Politieke partijen moeten zich eerst registreren bij het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) en daarna bij het Centraal Hoofdstembureau (CHS), waar de kandidaatstelling plaatsvindt.
Om deel te kunnen nemen aan de verkiezingen is goedkeuring van zowel het OKB als het CHS vereist. Het OKB houdt toezicht tijdens en direct na de verkiezingen en onderzoekt eventuele problemen. Na ontvangst van het proces-verbaal van het CHS verifieert het OKB de verkiezingsresultaten. Het OKB heeft op dinsdag 29 oktober een informatiesessie gehouden voor de media, gericht op het verstrekken van belangrijke informatie voor de verkiezingen van 25 mei 2025. OKB-voorzitter Samseerali Sheik-Alibaks benadrukte tijdens de bijeenkomst de cruciale rol van het OKB als toezichthouder en onderstreepte het belang van een zorgvuldige communicatie met de media om een transparant verkiezingsproces te waarborgen.
“Toezicht zien we als een van de meest belangrijke elementen van het verkiezingsgebeuren. De grondwetgever heeft aangegeven dag het OKB een hele belangrijke taak heeft. Wij moeten toezicht houden op de verkiezingen en de uitslag van de verkiezingen binden moet vaststellen”, aldus Sheik-Alibaks.
De voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ), Naomi Hoever, sprak haar waardering uit voor deze samenwerking met het OKB. Ze benadrukte dat journalisten een essentiële rol spelen in het voorzien van de samenleving van betrouwbare en juiste informatie. Hoever deed een oproep aan alle betrokken instanties en politieke partijen om transparantie hoog in het vaandel te houden, zodat het publiek op een waarheidsgetrouwe manier geïnformeerd wordt.
Journalistiek is essentieel tijdens verkiezingen en de pre-electorale fase, omdat het kiezers van cruciale informatie voorziet en de democratische transparantie waarborgt. Door objectieve verslaggeving helpen journalisten burgers om geïnformeerde keuzes te maken, houden ze de integriteit van het verkiezingsproces in stand en onderzoeken ze mogelijke onregelmatigheden.
Bovendien bevorderen ze het publieke debat door verschillende perspectieven aan bod te laten komen, wat essentieel is voor een gezond democratisch klimaat. Als waakhond van de rechtsstaat dragen ze bij aan eerlijke verkiezingen en beschermen ze de rechten van burgers door transparantie te eisen van alle betrokken partijen. Sheik-Alibaks verzekerde verder dat het recente ontslag van minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken vooralsnog geen impact heeft gehad op de verkiezingsvoorbereidingen.