Het ziet er naar uit dat er bijna geen ruimte zal zijn om de energietarieven aan te passen. De minister van Natuurlijke Hulpbronnen, David Abiamofo, heeft tijdens de regeringspersconferentie aangegeven dat er pas een prijzencorrectie kan komen als de wisselkoersen dalen of als de olieprijs wereldwijd aan het dalen is.
“Als je het mij vraagt is er geen middenweg te vinden om de energietarieven aan te passen”, zegt Abiamofo. Als onderdeel van de aanpassing van de tarieven die de regering 6 maart heeft doorgevoerd is ook de wisselkoers marktconform gemaakt. Dat wil zeggen dat de wisselkoers die gebruikt wordt een gemiddelde is van de afgelopen drie maanden. Abiamofo legt uit dat de wisselkoers die wordt gebruikt om de drie maanden wordt bepaald. De NH-minister onderkent dat de koers momenteel aan het dalen is, maar hij benadrukt dat de koerscomponent in de nieuwe energietarieven niet dagelijks wordt aangepast.
Vanuit de gemeenschap komt er kritiek dat de olie die Staatsolie levert veel goedkoper zou kunnen zijn omdat de olie in Suriname zelf wordt geproduceerd. Dat is ook een van de voorstellen die de vakbonden hebben aangedragen en die in het rapport van de energietarievencommissie zijn opgenomen. “Daarmee moeten we voorzichtig zijn”, merkt Abiamofo op. Staatsolie is genoodzaakt de marktconforme olie te verkopen, omdat ze investeringen en leningen bij internationale banken hebben lopen. “De banken hebben de leningen verstrekt in een economische moeilijke periode. Om de terugbetaling zeker te stellen hebben de banken geëist en vastgelegd dat Staatsolie zich in de deals met en aan de overheid altijd zakelijk zal opstellen.”
Dat wil zeggen dat er voor Staatsolie, hoewel het een staatsbedrijf is en EBS een overheidsbedrijf, andere voorwaarden gaan gelden. Als Staatsolie zich niet daaraan vasthoudt, kunnen de schuldeisers van Staatsolie het geld gelijk op eisen. “Dat is het risico dat Staatsolie niet wil nemen.” Het is ook de reden waarom Staatsolie de marktconforme prijzen blijft hanteren. Abiamofo zegt dat de leningen van Staatsolie sinds 2009 zijn besproken en dat de regering daar ook mee is doorgegaan. De NH-minister zegt dat de regering ervoor wil waken dat het staatsbedrijf winstgevend blijft. “Ik heb liever dat er geen vergaande politieke bemoeienis is in de vaststelling van prijzen en tarieven”, zo maakt Abiamofo duidelijk.