De Surinaamse Wielren Unie (SWU) kijkt content terug op de KFC x SWU Brokopondo Classic ontmoeting. Het evenement had een extra tintje met deelname van zes Guyanese wielrenners.
Aanvankelijk zouden er ook wielrijders uit Frans-Guyana participeren. De oosterburen zagen echter af van deelname om zich te focussen op hun eigen tour de Guyane. Het is bekend dat de Guyanese wielrenners momenteel sterker zijn dan hun collegae in Suriname.
“Het was een goede krachtmeting voor onze renners en een goede generale voor de race van de komende week in Frans-Guyana, alwaar wij meedoen aan een eendaagse wedstrijd”, aldus Andy Tahir. Laatstgenoemde vormt samen met Ruiz Ceder de tweekoppige coachingstaf van Suriname.
Ondanks de Guyanezen overall plek nummer 1 (Quincy Ridley), 2 (Romello Crawford) en 4 (Alex Mendes) wisten te veroveren toonde Tahir zich content met het bereikte resultaat van de lokale wielrenners. Hij benadrukt echter dat het altijd beter kan. Naar zeggen van de oefenmeester was de uitdaging bij deze ontmoeting voornamelijk het bergachtig terrein in het achterland van Suriname. “Er zijn heel wat heuvels die uitdagend waren, maar desondanks hebben de jongens zich kranig gedragen. Zo hier en daar waren er schoonheidsfouten, maar de prestatie is goed te noemen.”
Tahir wijst op de noodzaak van beter materiaal om het niveau van de Surinaamse wielrenners omhoog te helpen. “Onderdelen van fietsen zijn peperduur.” Volgens de coach proberen de coaches met kunst- en vliegwerk de jongens te helpen om hun fietsen in rijdende staat te houden.
Op de valreep
SWU-voorzitter Earl van Wilgen was blij dat de ontmoeting voortgang vond, “want er waren toch enkele zorgpunten”, doet de preses uit de doeken zonder in details te gaan.
De organisatie verliep niet zonder de nodige pijnpunten. Van Wilgen denkt hierbij aan het afzeggen van de Fransen. Verder de uitdagingen die gepaard gaan met het organiseren van wedstrijden in het binnenland. “Net als in het verleden met de Bigi Bergi tour is het altijd mooi en echt een deel van het wielrennen, maar logistiek en financieel is het een hele rompslomp. Het teert alleen zwaar op je budget.”
Van Wilgen prijst sponsor KFC. “Met dank aan hen zijn wij erdoorheen gekomen.” Naar zeggen van de voorman is niet alles volgens plan verlopen. “Wij moesten heel veel improviseren om bijvoorbeeld de wielrenners op de plaats van bestemming te brengen.” Het was in de afgelopen twee weken een zware job om alles in kannen en kruiken te krijgen. Voornamelijk de wielrenverenigingen hebben een moeizame taak om hun renners naar de wedstrijdlocatie te vervoeren. “Zij moeten diep in hun portemonnee om alles goed te doen en de economische situatie maakt het een beetje moeilijker.”
Participatie van de Surinaamse wielrenners, “behalve de renners die altijd aanwezig zijn”, is volgens van Wilgen ook nog niet naar wens. Zijn organisatie was weliswaar dankbaar voor de 31 deelnemers. Behalve de zes Guyanezen namen 25 lokale wielrenners deel aan deze ontmoeting verdeeld in de categorieën elite, juniors, dames, masters 50 en 60.
Het peloton begon de strijd nabij het welkomstbord (Welcome in Brokopondo) te Afobakkaweg. Vanuit dit punt vervolgden zij het parcours van 100 km richting politiepost Brownsweg. De dames werkten een verkorte afstand van 67 km af.
Volledige uitslagen:
Overall top 5: 1. Quincy Ridley, 2. Romello Crowford, 3. Xavi Wadilie, 4. Alex Mendis en 5. Dimitri Madamsir.
Juniors: 1. Jair Nortan, 2. Jermain Jubitana en 3. Jeorgen Adelaar.
Dames: 1. Zuwena Heilbron en 2. Brigitte Rijsdijk
Masters 50 +: 1. Paul Choweenam, 2. Benito Geerlings en 3. Patrick Hart.