“Als je een droom hebt, moet je gewoon doorzetten. Je moet het realiseren. Obstakels zijn er altijd in het leven, dat is normaal”, zegt ondernemer Soenildat Kalloe. Hij is president-commissaris van de International Mall Suriname, waarvan een unit, Mingle vandaag opengaat.
Kalloe gaat in op vragen van Key News over de operationalisering van een groot winkelcentrum temidden van de economische crisis. “Ook al heb je problemen, je moet doorgaan, dat is de enige optie die wij zien. We zijn doorzetters, wij geloven in de toekomst van Suriname. Dat is belangrijk voor ons”, voegt hij eraan toe.
Het traject naar de opening van de lounge is niet zonder slag of stoot verlopen. “Wij hebben veel problemen gehad met de bouw. Niet alles is op tijd geleverd. Het is heel jammer dat het zo is gegaan, dat er voorschotten zijn betaald en het werk niet is gedaan.” Kalloe vertelt dat het bedrijf vanuit haar verantwoordelijkheid altijd de salarissen heeft uitbetaald.
“Wij hadden altijd geloof dat het een dagje goed komt.” Die dag schijnt steeds meer vorm te krijgen, want naar verwachting geschiedt de algehele opening in september dit jaar. Momenteel heeft het bedrijf nog te kampen met supply chain tekorten.
De ondernemer en zijn partners verwachten met de spin off van de gas- en oliesector een goede beurt te maken. “Wij verwachten met de komst van de gas- en olie-industrie dat er een grotere toestroom zal zijn naar de mall. Wij kunnen niet achterblijven, als iedereen wegtrekt naar Guyana, dan is Suriname leeg, vandaar dat wij blijven en hebben sterk geloof erin dat er meer olie zal worden gevonden.”
Kalloe zegt een goed ondernemingsklimaat te ervaren in Suriname. Over zaken die nog niet in orde zijn, zoals bureaucratie zegt hij “dat komt nog”. Echter wenst hij dat het rijgedrag beter wordt begeleid.
“Wil je toeristen aantrekken, dan kun je geen racebaan hebben in de naaste omgeving. Het rijgedrag in Suriname kunnen wij naar mijn mening wel veranderen met verkeersmeubilair. Je ziet de jeugd soms te hard rijden, omdat ze niet beseffen hoe belangrijk het leven is. Dus je moet begeleidend bezig zijn” stelt de zakenman.
Daarnaast ziet hij ook graag dat het onderwijs beter wordt toegespitst op de maatschappij. “De bevolking moet meer gaan werken. Er zijn banen zat, want iedereen trekt weg, bijvoorbeeld in de bouwsector. Er moet dus meer aandacht komen voor beroepsvakken in het onderwijs.”