“Straks zullen er situaties ontstaan, dat bepaalde bedrijven geen btw hoeven te betalen, maar anderen bedrijven in dezelfde branche wel. Hierdoor zal er een oneerlijke concurrentie ontstaan”, zegt voorzitter Steven Debipersad van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES).
Hij haalt aan dat er nog veel werk aan de winkel is voor een goede implementatie van deze belasting. Een efficiënte implementatie van de btw zal nog lang duren. Zowel de handelaren, winkeliers en consumenten hebben nog heel wat vragen en voorlichting vanuit de regering en de Belastingdienst is nog steeds slecht.
De VES-voorzitter meent dat de btw waarschijnlijk halverwege dit jaar of misschien zelfs eerder bijgesteld zal moeten worden. “Het is een leerproces en naarmate zal alles bijgesteld moeten worden aan de hand van de praktijk”, zegt Debipersad. De invoering van deze wet verdient volgens Debipersad helemaal geen schoonheidsprijs en er zijn nog heel wat loopholes, die gedicht moeten worden.
Volgens hem zal het heel wat tijd kosten, voordat dit belastingsysteem helemaal ingewerkt is in ons systeem. Het wordt doorgedrukt, omdat de Caricom-landen het hebben, het zal meer inkomsten inbrengen voor de regering en omdat IMF het wil, maar dit zijn allemaal drogredenen. “We moeten een belastingsysteem hebben dat efficiënt en transparant is. En zowel de consument als ondernemer moet beschermd worden. Dit gebeurt tot nu toe niet”, zegt de VES-voorzitter.
De koopkracht is sterk geërodeerd en de samenleving moet volgens Debipersad niet dubbel belast worden, anders zal de situatie in het land verergeren. Volgens hem moest Suriname hebben afgekeken van Caribische landen, die veel meer tijd besteed hebben om de btw in te voeren.
Debipersad zegt dat vooral de ondernemers nog steeds zitten met het vraagstuk van het terugvorderen van de btw, dus hoe het gedeclareerd moet worden bij de regering. “Er zijn nog heel veel onduidelijkheden”, benadrukt de VES-voorzitter wederom. Hij vraagt zich ook af waarom goudbedrijven, loterij- en gokbedrijven geen btw hoeven te betalen. Deze bedrijven vallen onder het nultarief, maar zijn juist een van de grootverdieners, vindt Debipersad.