Bij de workshop ‘embrace equity’ welke het Elsje Finck-Sanichar College COVAB, woensdag heeft georganiseerd in verband met de internationale dag van de vrouw, is er gewezen op de uitdagingen en pluspunten van de vrouw.
COVAB- directeur Angel Wallerlei-Kumbangsila, wees erop dat hoewel vrouwen zich in vele sectoren opwerken, vrouwelijke leiderschap in onvoldoende mate wordt gewaardeerd. Ze zegt dat vrouwen zelf mannelijke leiders beter waarderen, dan leiders van eigen sexe. “Zeggen we niet allemaal ik werk liever met een man, vrouwen zijn hoofdpijn?”, met deze statement confronteerde ze de deelnemers van de workshop met de realiteit.
Kumbangsila wees er ook op dat wanneer vrouwelijke leiders zich ambitieus, individualistisch en competitief opstellen dat andere vrouwen vaak zeggen dat zo een vrouw een ‘bitch’ is. “We zeggen niet, ey wat een sterke vrouw; we zeggen niet dat ze een moedige vrouw is; dat ze durft haar standpunt te verdedigen. Maar wanneer een man op z’n benen staat en zijn standpunt verdedigt, dan denken we wel; wat een sterke man.”
De COVAB-directeur zegt dat het erop lijkt dat vrouwen zich gaan aanpassen aan de mannencultuur. Met de mannencultuur bedoelt ze het labelen van de vrouw in elke facet door de man. Ze geeft aan dat wanneer vrouwen zich aanpassen aan deze mannencultuur, zij hun volle potentie niet kunnen benutten en tegelijkertijd zichzelf beperken. Dit omdat vrouwen dan bang worden om hun kracht te laten zien. “Want je wordt dan bang wat die en die van je zal denken.”
Kumbangsila is de mening toegedaan dat het nu tijd is voor een nieuwe balans in leiderschap. Er moet geen sprake meer zijn van vrouwelijke en mannelijke leiderschap. “Want dan blijven we in het hij- en zij- gevoel hangen”. Ze wees erop dat bij feminine leiderschap de focus ligt bij mens, het gevoel, de win-winsituatie en het langer termijn. Terwijl de masculiene leiderschap zich kenmerkt door meer resultaatgerichtheid, quick-wins, en een onuitputtelijke drang om zich te verbeteren. De COVAB-directeur benadrukt dat beide vormen evenveel waarde hebben, het gaat namelijk om de balans en de aansluiting op de behoefte van de organisatie.
Het wereldwijde thema voor de dag van de vrouw is dit jaar ‘onbeperkt leven’. Voor Kumbangsila betekent dat dat vrouwen onbeperkt zichzelf moeten kunnen zijn. Ze moeten in staat zijn zich te ontwikkelen zonder de negatieve mening van een ander. Ook moeten vrouwen in staat zijn om te uiten wie ze zijn en waarvoor ze staan. En ze benadrukt dat vrouwen moeten begrijpen dat hun innerlijke kracht heel veel in staat is.