De afgelopen dagen is er via verschillende social media-berichten melding gemaakt van een vermoedelijke dambreuk aan de Brantimakkaweg te Weg naar Zee. Het Ministerie van Openbare Werken benadrukt dat er geen sprake is van een dambreuk zoals dat wordt aangegeven op social media. Het ministerie kreeg een melding binnen van een buurtbewoner dat enkele percelen onder water waren.
Naar aanleiding hiervan is een technisch team gaan inspecteren. Gebleken is dat de dam zelf stabiel is gebleven. Op twee locaties waar bewoners geen medewerking hebben verleend voor het opwerpen van een kleidam met een minimale hoogte om het water te keren, is het water hierdoor op hun percelen gaan opzwellen. Ten gevolge hiervan is het water op drie locaties over de Brantimakkaweg geloosd, waarbij de weg ook deels is afgespoeld. Het water heeft zich niet verspreid over de landbouwpercelen aan de zuidelijke zijde van de Brantimakkaweg, maar is in plaats daarvan beland in de watergangen die verbonden zijn met het afvoerkanaal. Inmiddels is de weg al redelijk hersteld en wordt er continu gewerkt om de stabiliteit van de dam te behouden.
Het ministerie heeft zich in de afgelopen jaren druk bezig gehouden hiermee en heeft enkele voorzorgsmaatregelen genomen om de kust aldaar te beschermen. Enkele jaren geleden heeft het ministerie middels een waarschuwingsbord aangegeven dat er overstromingsgevaar bestaat in dit gebied. In de jaren 2014 en 2015 werden er als voorzorgsmaatregel palen ingedrukt langs de kustlijn, welke nog deels waar te nemen zijn en die dienen als fysieke barrière tegen de erosie. Kort daarna zijn er dijken opgeworpen langs de kustlijn, waarmee het ministerie tot heden nog bezig is. Dit is te wijten aan het wegspoelen van de voorgaande dijken als gevolg van erosie door stijgende zeespiegel en sterke getijden en golfslagen. De opgeworpen kleidijk is ook verhoogd om de hoge waterstanden tegen te houden, maar door toenemende zeespiegel blijft dit nog een uitdaging.
Conform de voorspellingen van de Maritieme Autoriteit Suriname zullen we de komende maanden vaker last krijgen van hoge waterstanden. De buurtbewoners zijn hieromtrent ook eerder geïnformeerd om hun eigen voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Het ministerie doet er alles aan om de stabiliteit van de opgeworpen kleidijk continu te behouden en te monitoren ten einde de buurtbewoners te beschermen van dit euvel. Verder worden er met lokale deskundigen binnenkort een sessie gepland voor het bespreken van een acute oplossing ter plaatse van Weg naar Zee, vooruitlopend naar een duurzame oplossing. Ook heeft het ministerie gesprekken gevoerd om internationale financiering te zoeken voor een duurzamere constructie.