Het debatteam van de Organisatie voor Politiek Talent Suriname (OPTSU) heeft zich teruggetrokken uit de jongerenwedstrijd The Great Debaters, georganiseerd door Motief A onder leiding van Alven Roosveld. De beslissing volgde na meerdere signalen van onregelmatigheden en een gebrek aan transparantie tijdens het verloop van de competitie.
Volgens het team zijn vooraf duidelijke richtlijnen verstrekt aan de deelnemende jongeren, die afkomstig waren uit verschillende politieke jongerenorganisaties. Toch werden deze richtlijnen na de eerste ronde geschonden. In een open brief aan de organisatie zetten de OPTSU-jongeren uiteen dat onder meer de jury afwezig was tijdens het debat en dat de verwerking van Facebook-beoordelingen onduidelijk bleef. Ook ontstond er verwarring toen plotseling een debat plaatsvond tussen de jongerenafdelingen van DNL en VHP, terwijl eerder was medegedeeld dat de VHP was uitgevallen. Over deze wijziging werd geen uitleg gegeven.
Daarnaast uitte het team kritiek op de manier waarop werd omgegaan met de beginnende debaters. Ondanks erkenning van hun onervarenheid, werd geen extra ondersteuning geboden. Verzoeken zoals het invoeren van een zichtbare timer werden afgewezen met het argument dat deelnemers zich ‘maar goed genoeg moesten voorbereiden’. Dit riep bij de jongeren de vraag op of het debat werkelijk bedoeld is voor jongeren, of slechts met jongeren – als decor van een vooropgezet format.
Opmerkelijk is dat de organisatie zelf de richtlijnen uit de JCI World Debating Championship Guide for Chairpersons (2009) had verspreid onder de deelnemers. Diezelfde richtlijnen benadrukken het belang van transparantie en duidelijke organisatie – standaarden die volgens het OPTSU-team niet zijn nageleefd.
Teamcaptain Chayenne Arias stelt namens de jongeren: “Onder deze omstandigheden kunnen en willen wij niet verder deelnemen”. Ze hoopt dat de terugtrekking een bredere discussie op gang brengt over de opzet, integriteit en bedoelingen van debatten die jongeren een stem beloven te geven.
De OPTSU-jongeren roepen de organisatie op om de feedback uit de open brief serieus te nemen en in de toekomst te streven naar een eerlijker en transparanter debatplatform.