Ex-defensieminister, Ronald Assen, is nog steeds voorstander van het herinvoeren dan wel heractiveren van de militaire dienstplicht. Dit zou volgens hem in combinatie met een burgerplicht kunnen gebeuren, aangezien de Surinaamse grondwet beide mogelijkheden biedt.
Assen ziet de dienstplicht tegelijkertijd als middel voor het oplossen van het probleem van hangjongeren, criminaliteit en werkloosheid onder jongeren. “Ons volk moet meer discipline en verantwoordelijkheidsbesef worden bijgebracht en ik denk dat de dienstplicht, gecombineerd met de burgerplicht, ons een eind zou kunnen helpen naar de discipline die we wensen van ons volk.” Zo sprak de oud-minister dinsdag in het programma Bakana Tori op LIM FM.
Hij zegt in zijn periode als bewindsman, tijdens de periode van de regering-Venetiaan II (2000-2005), over de herinvoering van de dienstplicht te hebben nagedacht en met president Venetiaan erover te hebben gesproken.
President Venetiaan was volgens Assen niet zonder meer voorstander van de dienstplicht. “Hij moest natuurlijk ook rekening houden met alle politieke gevoeligheden rond de dienstplicht toen. Waar hij ongetwijfeld een voorstander van was, was die burgerplicht”, aldus de voormalige defensieminister. Hij legt uit dat de samenleving in die periode tegen een stukje werkloosheid en criminaliteit onder de jongeren aankeek. “In die burgerplicht zagen we een mogelijkheid om onze jongeren wat meer discipline en verantwoordelijkheidsbesef te leren.”
Assen: “Helaas, in mijn periode zijn we niet toegekomen aan het realiseren van deze denkbeelden. Het is me niet bekend in welke mate de heer Fernald (zijn opvolger bij Defensie) ermee door is gegaan, maar er waren gevoeligheden rond de dienstplicht en mensen die bang waren om hun kinderen toe te vertrouwen aan de militairen.” De bezwaren tegen de dienstplicht waren de gebeurtenissen van de jaren 80, de Binnenlandse Oorlog en enkele voorvallen in het leger.
“Maar de grondwet biedt behalve de mogelijkheid tot dienstplicht ook de mogelijkheid tot burgerplicht. Wat burgerplicht moet inhouden, daarover moet nog worden gediscussieerd”, legt Assen uit. “Dus voor het geval men bezwaren heeft tegen de dienstplicht, geeft dezelfde grondwet ons de mogelijkheid voor het instellen van een burgerplicht.” Hij noemt Artikel 80 van de grondwet en praat ook over de mogelijkheid van ongewapende dienstplicht, als variant van de burgerplicht, voor mensen die gewetensbezwaren hebben tegen het dragen van wapens.