Afgelopen woensdag heeft in het centrum van de PALU een discussie over de toekomst van het onderwijs plaatsgevonden. Het Beleidsforum Volkseducatie heeft een paneldiscussie georganiseerd, waar duidelijk is geworden dat de hervormingen die in de afgelopen twee decennia zijn doorgevoerd niet meer dan onafgemaakte pogingen zijn geweest. Deze kennelijk goedbedoelde pogingen hebben gefaald vanwege het vertrekpunt van beleidsmakers met “partij politieke” motieven voorop, wat heeft gemaakt dat de onderwijssector momenteel in een grote chaos is terechtgekomen.
Verward en gedemotiveerd
De inleider Robert Peneux gaf een goed beeld van meerdere verkeerde zienswijzen op basis waarvan hervormingen zijn doorgevoerd. Met heel veel voorbeelden maakte hij duidelijk dat van alles misgaat in het onderwijs, omdat beleidsmakers ervan uitgaan dat zij alleen verantwoordelijk zijn om hervormingen in ons onderwijs door te voeren. Ook blijven deze hervormingen stranden, omdat alleen wijzigingen in de inhoud en lesmethoden worden doorgevoerd, zonder te beseffen dat ook de opleidingen van leraren mee moeten veranderen. Al deze pogingen tot hervorming hebben er toe geleid dat vandaag de dag niet alleen onderwijzers, maar ook leerlingen en ouders van leerlingen verward en daardoor gedemotiveerd zijn over de richting waarin onze jongeren opgevoed moeten worden.
Veel deskundigheid
In de paneldiscussie met de deskundigen Manuella Veldkamp en Muriel Hoepel, werd duidelijk dat er erg veel deskundigheid op het ministerie aanwezig is, maar dat het te weinig wordt ingezet in het regeerbeleid. Hoepel benadrukte dat er wel enige vooruitgang is geboekt in de onderwijssector waaronder studie loopbaanbegeleiding en het STEM-onderwijs. “De modernisering van ons onderwijs is mogelijk”, gaf Veldkamp aan. Maar al gauw werd duidelijk dat het onderwijs niet is afgestemd op middellang en lange termijn economische doelen, omdat die gewoonweg niet worden ingebracht door de politiek. Als de offshore olieproductie belangrijk zal worden in de komende jaren, hadden allang hervormingen in het onderwijs doorgevoerd moeten worden om te kunnen voldoen aan de toekomstige vraag naar deskundige jongeren voor deze sector.
PALU-onderwijshervormingen
PALU-voorzitter Jim Hok sloot de drukbezochte paneldiscussie af door de aanwezigen te garanderen dat met de PALU in het bestuur van ons land, de nodige onderwijshervormingen wel degelijk doorgevoerd zullen worden met grote betrokkenheid van de leerkrachten en Surinaamse onderwijsdeskundigen. “Alleen op die manier kunnen wij de opdracht vervullen die het Surinaams volk en haar leiders op zich hebben genomen bij de onafhankelijkheid van Suriname in 1975, namelijk om ons land opnieuw in te richten naar onze eigen belangen en behoeften. Onderwijshervormingen die de toekomst van ons land bepalen, kunnen niet afhangen van toevallige deskundigen uit het buitenland die met ideeën komen die vaak niet passen in de Surinaamse omstandigheden. We zullen met ons allen, samen, een visie moeten formuleren waar we ook met ons onderwijs willen zijn op lang termijn. Voor wat de PALU betreft moet deze langetermijnvisie wettelijk worden vastgelegd als langetermijndoelstelling, om ook opeenvolgende regeringen te dwingen om de ingezette hervormingen voort te zetten”.
—
Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie
(PALU)
Suriname
info: www.palu.sr