Sommige beleidsbesluiten, die de vorige regering heeft genomen, hadden volgens NDP– woordvoerder Ricardo Panka misschien anders gekund. De partijfunctionaris zegt dat zaken naar buiten zijn gebracht als zou de kasreserve zijn gestolen, de economie naar de klippen zijn gebracht en veel leningen zijn genomen.
“Maar niets is minder waar”, aldus Panka in gesprek met Radio ABC. Hij zegt dat bijvoorbeeld de zorg totaal is gefinancierd en merkt, doelende op het huidige kabinet, op dat “veel is overgenomen” en wordt voortgezet.
Panka gaat in op de vraag om concreet aan te geven welke fouten zijn gemaakt. “Niets is minder waar”, reageert hij daarop. “Waar het om gaat, is dat je als regering wel beleidsbesluiten kan nemen die achteraf bekeken misschien anders hadden moeten zijn. Een van de zaken die veel in het nieuws verschijnt, is dat de vorige regering heel veel geld geleend heeft.”
Volgens de partijwoordvoerder praat echter niemand over de leningen van de huidige regering. “Maar men praat steeds over de gelden die geleend zijn en dat dat in principe de Surinaamse economie in problemen heeft gebracht. Maar dat heeft te maken met beleidsbesluiten die een regering neemt. Je kunt dan zeggen dat we dat anders konden doen.”
De NDP heeft onlangs een samenwerking beklonken met de politieke organisaties HVB, NS en PDO. Panka zegt dat er meerdere partijen waren, die echter op basis van hun bevindingen hebben gekozen om zich verder te beraden over een mogelijke samenwerking voor of na de verkiezing. Hij benadrukt dat gekozen is voor deze vorm van samenwerking, middels een convenant, aangezien pre-electorale combinaties niet meer mogelijk zijn. “Er is dus gekozen voor deze mogelijkheid, die openstaat, om met elkaar samen te werken op basis van een aantal uitgangspunten.” Verder is er volgens de partijwoordvoerder een commitment om deze samenwerking verder gestalte te geven.
Op de vraag of deze samenwerking te maken heeft met het nieuwe landelijke evenredigheidsstelsel, waarbij elke stem telt – en ook dat het gaat om kleine partijen met een kleine aanhang – erkent Panka dat er bij de start van de onderhandelingen gekeken is naar het nieuwe kiesstelsel. Hij erkent eveneens dat er rekening mee is gehouden dat elke stem nu even zwaar weegt. “En op basis daarvan is gekozen voor partijen die enigszins met elkaar raakvlakken hebben op ideologisch, sociaal-maatschappelijk en economisch gebied met betrekking tot beleidsuitgangspunten.” Er is voor gekozen om met deze partijen alvast een convenant te tekenen, wat inhoudt dat men elkaar op basis van een aantal uitgangspunten is gaan vinden voor samenwerking.