‘Het effect van inkomen op de levensvoldoening van werkende vrouwen in Paramaribo’, is de titel van de afstudeerthesis van Shanillia Ishaak. Met succes heeft zij haar thesis op 25 maart 2022 verdedigd en is afgestudeerd bij de Master of Science opleiding Research Methods, met als specialisatie Advanced Research Methods, van het Institute for Graduate Studies and Research (IGSR) aann de Anton de Kom Universiteit van Suriname.
De thesis is beoordeeld door leden van de beoordelingscommissie: dr. J. Terborg, M. Nankoe MA., drs. J. Keenswijk- Fung-A-Loi, dr. G. Dekkers en dr. R. Sobhie.
De centrale vraag in het onderzoek is: ‘Wat is het effect van het persoonlijk inkomen op de levensvoldoening van werkende vrouwen tussen de 18 en 64 jaar binnen de publieke en private sector in Paramaribo?’ Om het antwoord hierop te vinden heeft Ishaak logistische regressieanalyses onderzocht. Het resultaat wijst uit dat de variabele ‘maandelijkse inkomen van de persoon’ geen duidelijke invloed heeft op de levensvoldoening van werkende vrouwen binnen de publieke en private sector. Wel is komen vast te staan dat de variabelen ‘aantal kinderen onder 13 jaar die nog inwonend zijn’ en ‘de burgerlijke staat van de werkende vrouw’, een duidelijk effect hebben op de levensvoldoening van werkende vrouwen.
Ishaak heeft additionele analyses uitgevoerd. Hieruit blijkt dat de effecten op de tevredenheid over het inkomen is gemeten. Binnen de algemene groep (werkende vrouwen uit publieke en private sectoren samen) en afzonderlijk binnen de groepen publieke en private sector is duidelijk dat de verklarende variabelen persoonlijk maandelijks inkomen en netto maandelijks huishoudelijk inkomen invloed hebben (p<0.05) op de tevredenheid over het inkomen. Binnen verschillende studies is wereldwijd vaker onderzocht de relatie tussen de arbeidsparticipatie van werkende vrouwen en hun levensvoldoening. De rol van de werkende vrouw is onvoldoende belicht, alsook de relatie met hun levensvoldoening binnen de arbeidspotentiële bevolking in Suriname. Deze wordt gevormd door personen van wie, op basis van hun leeftijd, wordt verwacht dat ze inzetbaar zijn voor economische activiteiten. Er is onderzoek gedaan naar het effect van het persoonlijk inkomen op de levensvoldoening van werkende vrouwen binnen de publieke en private sector in Paramaribo. Voor dit onderzoek is gebruikgemaakt van het databestand van de America’s Barometer Survey voor Suriname van het jaar 2014 van het Latin American Public Opinion Project (LAPOP).
Naar aanleiding van dit onderzoek kan worden gesteld dat het onderzoek gebaseerd op de LAPOP-survey data uit 2014 uitwijst dat: – Werkende vrouwen die samenwonen een relatief grotere kans hebben op een hogere levensvoldoening, dan werkende vrouwen die ongehuwd zijn. – Naarmate werkende vrouwen kinderen krijgen, hun kans op een hogere levensvoldoening significant afneemt. – Zowel het persoonlijk inkomen als het huishoudelijk inkomen significant zijn bij het meten van de tevredenheid over het inkomen bij werkende vrouwen. Naarmate de inkomens toenemen, neemt ook de kans op een hogere tevredenheid over het inkomen toe.
Uit het resultaat van dit onderzoek is de noodzaak gebleken voor een nader onderzoek met recente data. Hierbij kan diepgaand onderzoek worden gedaan naar barrières die werkende vrouwen ondervinden. Dit is van belang om toekomstige analyses uit te voeren, over het effect van het inkomen en andere variabelen, zoals job satisfaction, gezondheid, sociale normen, gezinsstructuur en dynamiek, culturele normen en persoonlijke voorkeur.