Er is geen sprake van een coalitie conflict maar van politieke onbetrouwbaarheid. Dat zegt de Pertjajah Luhur in een persbericht.
De partij wenste in te gaan op voorgaande uitspraken gedaan door de president Chan Santokhi, waar hij zou hebben gesproken van een coalitie conflict. De president gaf in een berichtgeving voor zijn vertrek naar Azerbeidzjan dat het huidige conflict binnen de coalitie zorgvuldig en volgens de principes van goed bestuur zal worden aangepakt.
In een gesprek met de Communicatie Dienst Suriname op vrijdag 8 november gaf hij aan dat de kwestie binnen de coalitie eerst juridisch en daarna politiek wordt afgehandeld, met als doel het nationale belang te dienen.
De coalitie, bestaande uit de VHP, ABOP, NPS en PL, is sinds het vertrek van de NPS al veranderd en staat nu opnieuw onder druk door spanningen tussen de ABOP en PL. De recente onrust heeft deels te maken met een onderzoek door de Centrale Landsaccountantsdienst (CLAD) naar het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa), waar minister Bronto Somohardjo zelf zijn ontslag heeft aangevraagd. Zowel de ABOP als de PL hebben interesse om de ontstane vacante ministerspost in te vullen, wat heeft geleid tot publieke stellingnamen en meningsverschillen tussen beide partijen.
“Na bijna 5 jaren zijn werk naar eer en geweten te hebben gedaan zonder enige commentaar – werd het ontslag van Bronto geëist op woensdag 2 oktober door de vicepresident – om de politieke druk weg te halen bij de president en om de coalitie te behouden heeft Bronto zijn ontslag zelf ingediend. Maar als nu blijkt dat dhr. Brunswijk blijft stampvoeten en dat wederom de druk op de president te groot wordt waardoor hij zich niet aan de gemaakte afspraken kan houden, vragen wij van PL af wat we dan moeten doen? Moeten wij nadat Bronto zich heeft opgeofferd nu ook als partij opofferen om de politieke druk weg te halen?”, aldus de PL in hun berichtgeving.
In tegenstelling hierop heeft de nu ontslagen BiZa minister in een eerder interview aangegeven dat de vicepresident, Ronnie Brunswijk zijn ontslag zou hebben afgedwongen. Somohardjo legde uit dat hij onder druk van politieke rancune en haat van Brunswijk zijn portefeuille als minister van Binnenlandse Zaken in oktober ter beschikking stelde. Dit besluit dat werd niet lang daarna geaccepteerd door president Chan Santokhi. Sinds zijn vertrek uit de regering is Somohardjo een criticus geworden van Brunswijk en de ABOP.
De partij geeft verder aan dat de PL zich als dienaren van het volk opstellen en niet voor functies vecht, maar slechts het volkswil dienen. “Volgens afspraak met de president hebben wij onze partijraad gehouden en 28 namen ingediend, waaronder Ustad Nasier Eskak, de huidige directeur van BiZa. Wij hopen, dat de president dit keer wel de politieke druk kan weerstaan van Brunswijk en dat het plotseling in- en uitgeleide van de president naar het buitenland door de vice- president niet wordt beloond met politieke onbetrouwbaarheid”, aldus de PL in hun berichtgeving.