Politiewoordvoerder Milton Kensmil doet een beroep op opkopers van ijzer en koper zich niet schuldig te maken aan het opkopen van gestolen goed. “U moet goed overwegen of uw vrijheid als opkoper belangrijker is dan uw slag slaan en medeplichtig te zijn. Want dan maakt u zich ook schuldig en is er een straf aan verbonden”, zegt Kensmil in een reactie aan Key News.
Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname (SGES) heeft in het weekend melding gedaan van diefstal van koperen platen en delen van het Torengebouw van Financiën. SGES heeft het vermoeden dat dezelfde groepen of personen die de afgelopen maanden ook andere monumenten hebben gesloopt, ook hebben gestolen bij de Toren van financiën. Behalve de koperen platen van de koepel en andere koperen delen, hebben dieven ook koperen buizen van de aircoleidingen buitgemaakt.
SGES heeft aangegeven dat er geen beveiliging is, terwijl de ramen van het gebouw opengebroken zijn. Het is voor dieven die het monumentale pand verder willen slopen dus makkelijk om toegang te krijgen. Als er geen actie komt en geen beveiliging wordt geplaatst, vreest de SGES ook dat het uurwerk van de klok bij de toren gesloopt zal worden.
Behalve diefstal maakt SGES zich ook zorgen over verdere schade aan de klok en bel die nu niet beschermd zijn tegen wind en weer. “Nu een deel van de dakbedekking van de koepel is gestolen, zal bij elke regenbui veel water naar binnen stromen. Hierdoor wordt de schade aan het gebouw alleen maar groter”, zegt de SGES in haar bericht.
Een bijgekomen gevaar is dat de ijzeren ophanging van de luidklok uit 1839 sneller zal verroesten. Hierdoor zal de structurele integriteit van de ophanging in gevaar komen, met het risico dat de bijna 400 kg wegende luidklok – met een diameter van 80 cm – naar beneden kan storten, dwars door alle vloeren heen wat een ramp zal betekenen. De luidklok is pal onder koepel bevestigd en zit op een hoogte van ongeveer 30m.
Kensmil heeft als advies naar de opkopers van ijzer en koper om goed na te gaan of te observeren of de persoon in deze wel in staat zou zijn om ijzer of koper te koop kan aan te bieden. “Als het een junk is, kun je duidelijk weten dat het om gestolen goed gaat, dus moet je het niet opkopen. Het beste wat je kan doen is de politie op de hoogte te stellen”, zegt de politiewoordvoerder.
Het uitvoeren van controle bij de opkopers van scrap materiaal gebeurt volgens Kensmil niet vrijblijvend. “Zolang we geen redenen hebben om daar langs te gaan, gaan we ook niet binnenvallen. Pas als een onderzoek ons brengt naar zo’n opkoper, gaan we controleren. Want als we zomaar kunnen binnenvallen, dan moeten we ook alle huizen bij willekeur kunnen binnenvallen”, zegt Kensmil.