Nauwelijks bekomen van de zelfmoordpoging van een ABOP-topper, circuleert nu een filmpje op sociale media van een agent van politie die dinsdagmorgen gepoogd heeft zich van het leven te beroven met zijn dienstwapen. Deze schokkende handeling verrichte de wetsdienaar in de nabije omgeving van politiepost Latour. De agentschoot zichzelf in de kaak. Hij lag bewusteloos langs de weg, terwijl het bloed langs zijn kaak stroomde. Met de ambulance, die door zijn collega’s werd ingeschakeld, is hij vervoerd naar de Spoedeisende Hulp. Gelukkig zijn de beelden dit keer op afstand genomen, zodat de persoon in nood niet herkenbaar was.
Niet zolang terug heeft de voorzitter van de bond bij het Korps Politie Suriname,
Mielando Atompai, aangegeven dat het
Korps Politie Suriname kampt met een zware onderbezetting. Tijdens een persconferentie op woensdag 27 oktober 2021, op het hoofdbureau van politie, had de hoofdcommissaris van politie, korpschef Roberto Prade, eerder benadrukt dat de onderbezetting en het tekort aan middelen een enorme uitdaging is in het operationeel houden van het korps. “De organisatie is heel creatief en probeert de tekorten op te vangen door extra inzet”, zei de korpschef. Het personeelstekort is niet iets van nu. Jarenlang wordt gehamerd op de noodzaak voor het versterken van menskracht binnen het KPS.
De logische conclusie is dan, dat door dit tekort aan menskracht er roofbouw wordt gepleegd op de politieambtenaren. Het politiepersoneel wordt dus geconfronteerd met een grotere werkdruk, lange werkuren en werken op de vrije dagen. Hiernaast is ook nog de psychische druk waarmee ze te maken krijgen vanuit het werk, de thuissituatie en de economische malaise. Hoe gaat de politie medewerker hiermee om. Kan hij binnen zijn werkorganisatie terecht voor professionele begeleiding? Men zegt vaak dat er gedragskenmerken zijn wanneer iemand geestelijk uit balans raakt. Maar als degene met wie ze nauw samenwerken ook worstelen met de werk- en psychische druk, hoe moet hij in staat worden geacht afwijkend gedrag te herkennen. Mocht hij überhaupt het gedrag wel herkennen, naar wie moet hij zich wenden voor hulp/begeleiding?
Wij willen allemaal in een veilig land leven. Wij juichen de verhoogde veiligheidsacties van de regering toe. De grotere zichtbaarheid van de politie is zeer geruststellend. Maar laat men realistisch te werk gaan en de werkdruk evenredig spreiden. Hierdoor zullen politieambtenaren en andere beroepsgroepen waar er een zware werkdruk heerst de ruimte krijgen om rustmomenten in te bouwen. Deze rustmomenten zijn van eminent belang om met heldere blik hun persoonlijke problemen in ogenschouw te kunnen nemen en op een rijtje te zetten. Mogelijk had deze trieste daad van de politieambtenaar kunnen worden voorkomen, als door een minder grote werkdruk de signalen waren opgevangen en behandeld.